Bomo decembra že smučali?

Bomo decembra že smučali?
30.11.2020 AVTOR: M.V.

Nižje temperature, ki omogočajo umetno zasneževanje, in napovedano sneženje je v ospredje postavilo vprašanje odprtja smučišč.

V zadnjih dneh je italijanska vlada predlagala, da bi bila smučišča pri njih, v Avstriji in Franciji v času božično – novoletnih počitnic zaprta. Temu so se ostro uprli v Avstriji, kjer se vlada ne strinja s tako odločitvijo, saj pravijo, da so pripravili ustrezne ukrepe in da bo zima na avstrijskih smučiščih varna.

Pri italijanskih in francoskih smučiščih je predlog prav tako požel veliko negodovanja, saj bi zaprtje v prazničnem času pomenilo veliko gospodarsko škodo in tudi izgubo številnih delovnih mest. Kasnejši pričetek delovanja smučišč pa je že podprl francoski predsednik in deželna vlada na Bavarskem.

Smučišča po Sloveniji

V Sloveniji zaenkrat na temo odprtja smučišč še ni bilo veliko govora, čeprav so nekatera smučišča konec novembra že delala umetni sneg, kot prikazuje gornja fotografija z Rogle.

V sredo, 25. novembra, so na vladni tiskovni konferenci povedali, da prav veliko možnosti za skorajšnje odprtje smučišč v Sloveniji ni. Trenutno je delovanje žičniških naprav z odlokom prepovedano, ukrepi glede zaprtja občin pa se podaljšujejo tudi v prvi decembrski teden. Če bi se epidemiološke razmere izboljšale, bi se dejavnost smučišč lahko sprostila, vendar nihče ne želi napovedovati vsaj približnega datuma.

Zadnja informacija pa je, da bi lahko s turističnimi boni kupili tudi smučarske vozovnice za slovenska smučišča. Glede tega bo na vladi razpravljali v okviru ukrepov v sedmem protikoronskem svežnju, seveda pa morajo smučišča najprej dobiti zelo luč za odprtje.

V Avstriji naj bi smučali že decembra

Višje ležeča avstrijska smučišča npr. Mölltal in Kaprun so oktobra že obratovala, potem pa so jih zaradi širjena koronavirusa zaprli oz. so nekatera odprta samo za treninge profesionalnih smučarjev.

Tako že lahko rečemo, da 7. decembra še ne bo odprtja avstrijskih smučišč, avstrijska vlada pa vseeno obljublja, da bodo v bližnji prihodnosti omogočili aktivnosti v primeru individualnih športov, ki potekajo zunaj. Glede na trenutne razmere je tako pričakovati odprtje nekaterih smučišč okoli 18. decembra.

Francija – decembra smučanje ne bo možno

V četrtek, 26.11., so se v Franciji dogovorili, da bodo smučišča za božično – novoletne praznike sicer odprta, vendar brez obratovanja žičniških naprav. Tako bodo gostje lahko prišli na svež zrak, šli na sankanje, zimski pohod, tek na smučeh, ne bodo pa mogli smučati. Po zadnjih informacijah pa naj bi se smučarska sezona v Franciji pričela šele v drugi polovici januarja 2021.

Vir: avtokampi.si

Značke: Smučanje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ