Bomo na Kaninu smučali že novembra?

Bomo na Kaninu smučali že novembra?
07.11.2018 AVTOR: M.V., FOTO: Kanin

Na najvišjem slovenskem visokogorskem smučišču Kanin so že pripravljeni na začetek zimske sezone.

Po zagotovilih v. d. direktorja javnega zavoda Sončni Kanin Marijana Skorniška bi lahko ob ugodnih vremenskih pogojih in zadostni količini snega naprave pognali še ta mesec. Za začetek nameravajo obratovati samo ob koncih tedna.
Skornišek dodaja, da so zelo zadovoljni z letošnjim obiskom, ki je presegel njihova pričakovanja. Poleti so na Kanin pripeljali nekaj manj kot 30.000 obiskovalcev, prav toliko jih je Kanin obiskalo v zimski sezoni, še 24.000 pa jih je k njim prišlo iz povezanega smučišča Sella Nevea.
Smučišče sicer v prihodnje čaka obsežen projekt prenove in vzpostavitve čezmejnega smučarskega centra Kanin-Sella Nevea, v ta sklop pa je vključena tudi ponovna vzpostavitev smučišča v Rablju ter urejanje čezmejnih visokogorskih učnih poti.
Kot je povedal bovški župan Valter Mlekuž, gre za mednarodni projekt, pri katerem so se povezali z zamejskimi občinami Trbiž, Kluže in Rezija, obetajo si tudi podporo dežele Furlanije-Julijske krajine. Združeni se bodo v prihodnjem letu podali v iskanje evropskih sredstev, prenovljeno smučišče pa naj bi po Mlekuževih napovedih zaživelo v sezoni 2020/2021.
Vsi partnerji v projektu sodelujejo s francoskim podjetjem Stem International. Za slovensko stran bosta do decembra pripravljena dva predloga idejnih rešitev, od katerih bodo nato izbrali varianto, ki bo vključena v skupni projekt. Cenejša varianta novega kaninskega smučišča je ocenjena na 20 milijonov evrov, dražja, ki ob novi krožno kabinski žičnici in žičniških napravah vključuje tudi izgradnjo dodatne infrastrukture, pa znaša 40 milijonov, še dodaja Mlekuž.
Značke: Smučanje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ