Čas je za čemaž!

Čas je za čemaž!
21.04.2022 AVTOR: M.V.

Tudi vi obožujete čemaž? V naravi ga je v izobilju, njegova uporaba brezmejna.

Če se boste nabiranja lotili sami, morate biti seveda zelo previdni, da ga ne zamenjate z nekaterimi strupenimi rastlinami, kot sta na primer šmarnica in podlesek, ki jima je čemaž zelo podoben



Zdravilni učinki čemaža

Čemaž ima učinke, podobne česnu, le da so še močnejši. Tako kot česen deluje antiseptično, antibiotično in proti parazitom, zato so ga že pred stoletji uporabljali kot sredstvo proti glistam in proti infekcijam. Vsebuje skoraj toliko vitamina C kot limone.



Čemaž v kuhinji

Čemaž lahko uporabljamo povsod, kjer bi sicer uporabili česen.

S predolgim kuhanjem se spremeni sestava zelišča. Okus postane grenkast in podoben žveplu, izgubi pa tudi veliko vitamina C.

Zato čemaž raje uporabljajte v hladnih jedeh. Slasten je kot dodatek maslu ali skuti, kot pesto ali pa kot začimba za solate in zelenjavo. Toplim jedem ga dodajte vedno na koncu. V omake in juhe ga vmešajte tik pred serviranjem, po pici pa ga posujte šele po peki. Dobro se obnese tudi v nadevu za raviole, žlikrofe in podobne testenine.



Koliko čemaža lahko naberemo?

Ne glede na to, da je čemaža vsako leto po gozdovih in drugje v izobilju pa ga ne smemo nabrati preveč. Pravilnik o varstvu gozdov v 43. členu določa, koliko plodov lahko naberemo v gozdu, in sicer pravi, da lahko naberemo največ 1 kilogram čemaža dnevno.

Značke: Kulinarika
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ