Danes obeležujemo svetovni dan voda

Danes obeležujemo svetovni dan voda
22.03.2019 AVTOR: M.V., FOTO: www.soca-valley.com

Danes obeležujemo svetovni dan voda, letos pod sloganom Voda za vse - ne prezrimo nikogar.

Številni dogodki na temo upravljanja z vodami so se zvrstili že tekom tedna, dogajanje pa bo danes doseglo vrhunec s predavanji, posveti in prireditvami ter tudi protestom, ki ga v Ljubljani z namenom zaščite Mure pripravlja Zveza društev Moja Mura.
Glavna tema letošnjega svetovnega dneva voda je Voda za vse - ne prezrimo nikogar. ZN ob tej priložnosti izpostavljajo možnosti dostopa do čiste pitne vode in do ustreznih sanitarij za vse ljudi, kar je tudi eden od globalnih ciljev trajnostnega razvoja: do leta 2030 vsem zagotoviti tako dostop do pitne vode in sanitarne ureditve kot tudi trajnostno gospodarjenje z vodnimi viri.

V Sloveniji smo pravico do pitne vode leta 2016 zapisali v ustavo, a kljub temu okoli 130.000 Slovencev še vedno ne ve, kakšno vodo pije, so opozorili strokovnjaki ta teden. Gre za posameznike, ki nimajo dostopa do javnega vodovoda in se z vodo oskrbujejo iz lastnih zajetij.

Sicer je oskrba z vodo v Sloveniji ena najbolje urejenih javnih služb, menijo v Zbornici komunalnega gospodarstva. Pitje vode iz pipe je bolj zdravo in okolju prijaznejše kot uživanje vode iz plastenk, zato so v slovenskih komunalnih podjetjih tudi pripravili pobudo Voda iz pipe, katere cilj je, da bi pitje vode iz pipe postalo vsakodnevna praksa.

Izzivi se pojavljajo na področju odvajanja voda, kjer država načrtuje opremljanje z javno kanalizacijo v naseljih, v katerih živi okoli 78 odstotkov prebivalcev države. Za okoli 445.000 prebivalcev pa se bodo rešitve iskale drugače, predvsem z individualnimi sistemi za odvajanje in čiščenje.

Značke: Aktivnosti
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ