Dom na Peci

Dom na Peci
01.07.2016 AVTOR: Matej Luzar
Najvzhodnejši slovenski dvatisočak v svoji notranjosti skriva votlino, kjer spi kralj Matjaž. Če se boste namenili preveriti, ali legenda drži, se lahko mimogrede ustavite še v okolju prijazni planinski koči tik pod vrhom Male Pece.

Dom na Peci (1665 m)

Lokacija: Karavanke

GPS podatki postojanke: 46,4901°N / 14,7942°E

Obratovalni čas
Dom je od konca maja do začetka oktobra stalno odprt, v preostalih mesecih pa vas pričakujejo ob sobotah, nedeljah in praznikih.

Kontaktni podatki
Telefon: 02 8235 378, 040 741 013
Spletna stran

Izhodišča za dostop: Podpeca, Jakobe, rudnik v Topli, Mežica, Črna na Koroškem

Ture v bližini: Matjaževa jama s kipom kralja Matjaža (15 min), Peca (1.30 h), Koča na Pikovem (2.30 h)

Dom na Peci stoji na jasi tik pod vrhom 1731 metrov visoke Male Pece. Prvo kočo je na tem mestu zgradila mežiška podružnica Slovenskega planinskega društva in jo odprla 29. junija 1928. Kočo so 12. februarja 1943 požgali partizani, da se v njej ne bi naselil okupator. Zaradi ostrejših obmejnih razmer po 2. svetovni vojni niso mogli takoj zgraditi nove postojanke, zato je Planinsko društvo Mežica leta 1953 v bližini zgradilo manjše planinsko zavetišče.

Naslednje leto so na mestu nekdanje koče začeli graditi nov, velik dom, ki so ga delno izročili namenu 13. oktobra 1957, slavnostna otvoritev pa je bila 7. septembra 1958. Pozneje so dom večkrat prenavljali in posodabljali. V nekdanji obmejni stražnici v bližini doma je mladinski odsek PD Mežica leta 1975 uredil svoj mladinski dom. Dom so v zadnjem desetletju temeljito posodobili, med drugim so prenovili tudi fasado in vgradili malo čistilno napravo za čiščenje odpadnih voda. Slednja je tudi zaslužna za certifikat Okolju prijazna planinska koča, s katerim se ponaša dom.

Prostorno zatočišče v zavetju Pece

Dom je od konca maja do začetka oktobra stalno odprt, v preostalih mesecih pa vas pričakujejo ob sobotah, nedeljah in praznikih. V dveh gostinskih prostorih je 80 sedežev, pri mizah pred domom pa še 60. V 18 sobah je 81 postelj, na skupnem ležišču pa 19 ležišč.

Od doma je razgled le proti severu in vzhodu. Razgled proti jugu namreč zakriva Mala Peca, proti zahodu pa se v bližini doma dviga vzhodno pobočje Pece. Na severu vidimo Strojno in za njo Golico, vzhodno pa Uršljo goro in Pohorje. Z bližnje Male Pece, na kateri je postavljena razgledna miza z vrisanim razgledom, vidimo na jugu Smrekovško pogorje s Smrekovcem, Komnom in Travnikom ter Raduho in Olševo, proti jugozahodu pa vzhodni del Savinjskih Alp z Ojstrico. Od tam je tudi zelo lep pogled na vzhodna ostenja Pece.

Značke: Postojanke, Kulinarika
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ