Dom na Uršlji gori

Dom na Uršlji gori
26.08.2016 AVTOR: Matej Luzar
Uršljo goro oziroma Plešivec nekateri poznajo po najvišje ležeči cerkvi v Sloveniji, marsikdo pa jo obišče tudi zaradi zelo prostorne planinske postojanke tik pod njenim vrhom.

Dom na Uršlji gori (1680 m)

Lokacija: Karavanke

GPS podatki postojanke: 46,4846°N / 14,965°E

Obratovalni čas
Dom je od maja do septembra odprt stalno, v drugih delih leta pa občasno. 

Kontaktni podatki
Telefon: 051 612 586

Izhodišča za dostop: Ravne na Koroškem, Prevalje, Slovenj Gradec, Mežica, Šoštanj

Ture v bližini: Koča na Naravskih ledinah (1.30 h), Poštarski dom pod Plešivcem (2 h), Andrejev dom na Slemenu (2 h), Dom na Smrekovcu (4.30 h)

Dom stoji tik pod vrhom Uršlje gore ali Plešivca (1699 m) zraven cerkve sv. Uršule, zgrajene leta 1602. Na vrhu stoji poslopje radiotelevizije s stolpom. Prvo kočo je leta 1912 zgradilo Nemško-avstrijsko planinsko društvo, po prvi svetovni vojni pa jo je prevzela mislinjska podružnica Slovenskega planinskega društva. Koča je leta 1942 pogorela. Po osvoboditvi je požgano kočo prevzelo Planinsko društvo Prevalje, ki jo je obnovilo in 22. avgusta 1948 tudi uradno odprlo. V letih 1980-1983 so zgradili velik, sodobno urejen prizidek in ga funkcionalno povezali s temeljito obnovljeno staro postojanko. Povečani in prenovljeni dom so slovesno odprli 17. junija 1984 ob 65-letnici Planinskega društva Prevalje.

Dom je od maja do septembra odprt stalno, v drugih delih leta pa občasno. V gostinskem prostoru doma je sto sedežev, pri mizah pred domom pa 120. V 11 sobah je 60 postelj, na dveh skupnih ležiščih pa 22 ležišč.

Z Uršlje gore je obširen razgled. Na vzhodu in jugovzhodu ležijo Mislinjska, Šaleška in Spodnja Savinjska dolina. Lepo so vidni Slovenj Gradec, Velenje in Šoštanj, zadaj pa Pohorje, Paški Kozjak, Gora Oljka in Posavsko hribovje. Proti jugu pogled seže na Smrekovec, Golte, Dobrovlje in Menino planino, za Belimi Vodami pa vidimo tudi delček Gornje Savinjske doline. Od jugozahoda proti severozahodu se zvrstijo Raduha, Olševa, Savinjske Alpe, Peca in Svinška planina, na severu pa leži Mežiška dolina z Ravnami in Prevaljami. V podnožju Uršlje gore vidimo Ivarčko jezero, Kotlje in Preški Vrh, desno hriboviti Selovec, za dolino Strojno in Črneško goro, zadaj pa Golico. Na severovzhodu se kaže delček Dravske doline s Košenjakom nad njo. Ob dobri vidljivosti vidimo tudi Julijce s Triglavom, Visoke Ture in Panonsko nižino.

Značke: Postojanke, Kulinarika
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ