Dom Valentina Staniča pod Triglavom

Dom Valentina Staniča pod Triglavom
30.08.2018 AVTOR: M.V., FOTO: David Radešček

Dom se nahaja pod Visoko Vrbanovo špico nad dolinama Za Cmirom in Kot.

Dom Valentina Staniča pod Triglavom (2332 m)
Lokacija: Julijske Alpe
GPS podatki postojanke: 46,387338 °N /13,860147 °E
Obratovalni čas:Dom je odprt od junija do septembra vsak dan v tednu.
Kontaktni podatki:
Nastanitev:
  • V sobah – 81
  • Skupna ležišča – 16
  • Zimska soba – 4
Izhodišča za dostop: Pokljuka, Rudno polje, Mojstrana, Bohinj
Ture v bližini: Triglav (2 h), Begunjski vrh (0.30 h), Cmir (2 h), Visoka Vrbanova špica (0.30 h), Spodnja Vrbanova špica (2h), Rjavina (2 h)

Od doma, ki je odprt v poletni sezoni, je lep pogled proti Triglavu, Rži, Rjavini, Vrbanovi špici in Begunjskemu vrhu.

Dom stoji na mali planoti tik pod Visoko Vrbanovo špico. Prvo kočo je na tem mestu odprla 30. junija 1887 kranjska sekcija nemško-avstrijskega planinskega društva in jo poimenovala "Deschmannhaus” po Dragotinu Dežmanu (1821–1889), politiku, arheologu in kustosu ljubljanskega muzeja. Po 1. svetovni vojni je kočo prevzelo SPD, ki jo je preimenovalo v Staničevo kočo po Valentinu Staniču (1774–1847), največjemu alpinistu takratne dobe v Evropi.

Koča je nekoliko oddaljena od najbolj obleganih dostopov do Triglava, zato je uspela ohraniti toplo planinsko vzdušje in prepotrebni nočni mir, kar cenijo planinci, ki želijo naslednji dan spočiti nadaljevati svojo pot.

Na voljo je tudi neoporečna voda – kapnica za osnovne higienske potrebe.

Obiskovalcem, ki ne zdržijo brez povezave na svetovni splet, nudijo kupone za brezžično povezavo.

Nepozaben pogled na Triglav

Najbrž pa je najlepši pogled na z zahajajočim soncem obsijano Rjavino, čarobna jutra s pogledom na steno očaka Triglava pa so nepozabna.

V dveh gostinskih prostorih je 60 sedežev in točilni pult. V 10 sobah je 46 postelj, na skupnem ležišču pa 55 ležišč. Na voljo je tudi zimska soba, kjer lahko prenočita dva. V koči sta WC in umivalnica z mrzlo vodo, zunaj pa novo suho stranišče. Gostinska prostora ogrevajo s pečmi.

Od doma je lep pogled na okoliške vrhove in grebene. Na severovzhodni strani se nad sedlom Dovška vrata dviga greben Rjavine, desno od sedla proti jugovzhodu greben Rži, čez sedlo pa vidimo vrhove nad Krmo od Debele peči do Lipanskega vrha; na južni strani je nad planoto greben Kredarice, proti jugozahodu pa se za Kotlom in nad Zelenim snegom ustavi pogled na Triglavu.

Po okoliških vrhovih poteka tudi obhodnica. Za izpolnjen kartonček, ki ga dobijo v koči, so planinci nagrajeni s parom nogavic in priznanjem.

Dom na Okrešlju in še 34 drugih postojank najdete v naši novi izdaji revije NaProstem plus! Z nabiranjem žigov pa lahko osvojite tudi lepe nagrade.

Naroči svoj izvod na prostem plus>>>

Značke: Postojanke
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ