Dom Zorka Jelinčiča na Črni prsti

Dom Zorka Jelinčiča na Črni prsti
30.09.2016 AVTOR: Matej Luzar
Črna prst je znana po pestrem rastlinstvu, odličnih razgledih in najstarejši gorsko tekaški prireditvi pri nas. Mnogi jo poznajo tudi po gostoljubni planinski koči, ki ob lepem vremenu vabi s svojo ponudbo.

Dom Zorka Jelinčiča na Črni prsti (1835 m)

Lokacija: Julijske Alpe

GPS podatki postojanke: 46,23062°N / 13,93184°E

Obratovalni čas
Dom je odprt ob koncih tedna in praznikih, a le v primeru lepega vremena. 

Kontaktni podatki
Telefon: 01 2960 549

Izhodišča za dostop: Bohinjska Bistrica, Hudajužna, Petrovo Brdo

Ture v bližini: Orožnova koča na planini za Liscem (1 h), Rodica (2 h), Kobla (2.30 h), Koča na Petrovem Brdu (2.45 h), Možic (4.15 h), Vogel (5 h)

Dom stoji na južni strani tik pod vrhom Črne prsti. Prvo zgradbo so uradno odprli 20. avgusta 1954. Leta 1959 je kočo prevzelo Planinsko društvo Podbrdo, ki jo je naslednje leto obnovilo. Leta 1965 so dogradili nadstropje in postavili bivak z zimsko sobo. Otvoritev povečanega in obnovljenega doma je bila 7. avgusta 1966, ko so ga tudi poimenovali po Zorku Jelinčiču (1900-1965), zaslužnem primorskem borcu in planincu.

Dom je odprt ob koncih tedna in praznikih, a le v primeru lepega vremena. V gostinskem prostoru je 56 sedežev, v petih sobah 10 postelj, na dveh skupnih ležiščih pa 40 ležišč.

Z vrha Črne prsti proti vzhodu vidimo greben Spodnjih Bohinjskih gora, za njim Ratitovec, v ozadju pa vrhove Kamniških Alp. Od vzhoda proti jugu drsi pogled od Škofjeloškega pogorja z Blegošem do Porezna in Kojce, na zgornji del Baške grape s Podbrdom, na južne strmali Spodnjih Bohinjskih gora nad dolinama Bače in Koritnice, na Idrijsko hribovje in Trnovski gozd ter še naprej na Nanos, Javornike in Snežnik.

Proti zahodu vidimo Spodnje Bohinjske gore proti Rodici, v ozadju Krn, levo Matajur in ob dobri vidljivosti tudi Furlansko nižino in Jadransko morje. Proti severu se pogled ustavi na Bohinjski dolini z jezerom, na Komni in vrhovih nad njo, na Pokljuki in vrhovih od Tosca do Debele peči in Karavankah v ozadju ter na veličastni skupini osrednjega dela Julijcev s Triglavom.

Značke: Postojanke, Kulinarika
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ