Ferate- Vse bolj priljubljene tudi pri nas!

Ferate- Vse bolj priljubljene tudi pri nas!
07.09.2017 AVTOR: Maja Vojska
Tudi pri nas med pohodniki vseh generacij narašča zanimanje za ferate, k temu botruje tudi porast različnih tečajev, ki te pripravijo na vse kar te čaka v ferati.

V sosednji Avstriji in Italiji imajo zavarovane plezalne poti, imenovane ferate, dolgo zgodovino. V Sloveniji je njihova zgodba precej bolj sveža, a zadnje čase dokaj živahna.

Kaj potrebuješ za feratanje?

Najpogostejše napake v feratah:

  • Precenjevanje samega sebe
  • Neprimerna oprema
  • Nepravilna uporaba opreme
  • Nepravilno gibanje

Slovenske ferate:

:

Ocenjevanje ferat: Po težavnosti jih razvrščamo od A do E, pri čemer je A najlažja, E (ekstremno) pa najtežja smer.

Mnenja o feratah so močno deljena, saj jih nekateri gorniki obravnavajo kot skrunitev gore, kljub temu pa jih je v Evropi (in svetu) vedno več. Posebej popularne so tako imenovane športne ferate, pri katerih cilj ni osvojiti vrha gore, ampak zgolj plezati. Take najdemo tudi izven visokogorja in sredogorja, saj imajo pri njihovi izdelavi v mislih predvsem čim večji obisk. Prvo pravo ferato pa imamo odslej tudi v Sloveniji, natančneje v dolini Ravenske Kočne na Jezerskem. Nastala je pod idejnim in organizacijskim vodstvom Gorazda Kocjana in Dava Karničarja, investitorja pa sta občina Jezersko in Planinsko društvo Jezersko. Pri izvedbi projekta so sodelovali še GRS Jezersko, Turistično društvo Jezersko, Planinska zveza Slovenije ter številni posamezniki.

Značke: Pohodništvo, Aktivnosti
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ