Frischaufov dom na Okrešlju

Frischaufov dom na Okrešlju
24.08.2018 AVTOR: Maja Vojska, FOTO: David Radešček

Dom na Okrešlju se nahaja nad Logarsko dolino pod stenami Brane in Turske gore. Dom, ki je odprt v razširjeni poletni sezoni, ima v bližini tudi zimsko sobo.

Frischaufov dom na Okrešlju (1396 m)
Lokacija: Kamniško-Savinjske Alpe
GPS podatki postojanke: 46,369449°N / 14,587748°E
Obratovalni čas:Od maja do oktobra je dom odprt vsak dan, druge mesece v letu pa ob vikendih.
Kontaktni podatki:
  • Telefon: 041 380 177
  • Elektronska pošta: okreseljdom@gmail.com
Nastanitev:
  • V sobah – 45
  • Skupna ležišča – 35
  • Zimska soba – 6
Izhodišča za dostop: Logarska dolina, Kamniška Bistrica, Kamniško sedlo, Jezersko, Bela – Bad Vellach

Ture v bližini: Turska gora (2.30 h), Skuta (4 h), Mrzla gora (3.30 h), Brana (2.30 h)

Dom se nahaja na Okrešlju, ledeniški krnici z zanimivo geomorfološko podobo ter bogato floro s pisanimi preprogrami gorskega cvetja. Dom je izhodišče za visokogorske ture ter za raziskovanje pokrajinske pestrosti visokogorske krnice.

V osrčju Logarske doline leži Frischaufov dom na Okrešlju, ki izkušenim pohodnikom in gornikom predstavlja izhodišče za mnoge vrhove, ki se bohotijo nad njim: Brana, Turska gora, Mrzla gora itd. Za mlade nadobudne pohodnike, ki lepote gorskega sveta šele spoznavajo in odkrivajo, je pot odlična izbira, saj jim ponudi stik z vodo, skalo in veliko razgibanosti.

Do doma vodi markirana pot od parkirišča pod slapom Rinka, skupno eno uro lahke hoje. Poleg veličastnega razgleda in čudovitih travnikov je slap Rinka glavna 'zvezda' Logarske doline. Pada preko široke stene in je s svojimi 105 metri drugi najvišji slap v Sloveniji.

V koči je poleg hrane in pijače na voljo 36 skupnih ležišč in 53 ležišč v sobah. Koča je primerno opremljena (dve predavalnici – za od 20 do 30 ljudi) za izvedbo raznih tečajev, šol v naravi (pozimi in poleti). V bližini koče je tudi čistilna naprava.

Prav tako vsako leto organizirajo kresovanje za 1. maj, mašo ob Marijinem vnebovzetju, kresno noč, kostanjev piknik in silvestrovanje.

Od doma se odpirajo čudoviti razgledi

Dom je odprt od maja do oktobra, ob lepih vikendih pa tudi v preostalem času. Od doma je pogled na ostenje Ojstrice, Planjave, na vrhove in stene, ki kot amfiteater obkrožajo okrešeljsko krnico, toliko lepši.

Proti severovzhodu in vzhodu lepo vidimo Logarsko dolino, desno nad njo pa skupino Krofičke in Ojstrico; na jugu se zvrstijo ostenja in vrhovi Lučke Babe, Planjave, Brane, Turske gore in Rink, od katerih se pomika razgled proti Jezerskemu in Savinjskemu sedlu ter naprej proti severu na Mrzlo goro in gorski greben med Matkovim kotom in Logarsko dolino.


Dom na Okrešlju in še 34 drugih postojank najdete v naši novi izdaji revije NaProstem plus! Z nabiranjem žigov pa lahko osvojite tudi lepe nagrade.

Naroči svoj izvod na prostem plus>>>

Značke: Postojanke
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ