Glede na plazovno napoved odsvetujemo obisk sredogorja in visokogorja

Glede na plazovno napoved odsvetujemo obisk sredogorja in visokogorja
03.12.2021 AVTOR: M.V.,

Poznavalci opozarjajo ljubitelje gora, ki že neučakano čakajo zimske aktivnosti: "Plaz se lahko sproži že ob manjši dodatni obremenitvi, predvsem na strmih pobočjih."

Napoved Agencije RS za okolje (Arso) kaže, da bo jutri v hribih delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Na 1500 metrov bo temperatura okoli –5, na 2500 pa okoli –4 stopinje Celzija. Krepil se bo zahodni do jugozahodni veter, ki bo na izpostavljenih legah prenašal suh sneg in gradil snežne nanose, pa so sporočili s Centra RS za obveščanje. 

Na Kredarici je debelina snežne odeje zdaj že 125, na Voglu pa 110 centimetrov. Visokogorje je torej že nekaj časa odeto v pravo zimsko podobo, kar je treba upoštevati, če načrtujemo pot v višje lege. "Aktualna je nevarnost snežnih plazov, ki se lahko sprožijo že ob manjši dodatni obremenitvi, predvsem na strmih pobočjih," je opozoril predstavnik Policijske uprave (PU) Kranj Bojan Kos.

Ker so razmere v zimskem visokogorju zahtevne, Matjaž Šerkezi, strokovni sodelavec pri Planinski zvezi Slovenije, svari:

lede na plazovno napoved in tendenco snežnih razmer svetujemo, da se v naslednjih dneh izogibate sredogorja in visokogorja oz. se odpravite na vrhove, ki so znani, da niso izpostavljeni snežnim plazovom, in še to po ustaljenih poteh (Pokljuka, planina Konjščica, Velika planina, Uršlja gora, Šmarna gora ...). V vsakem primeru pa imejte s sabo nahrbtnik in v njem topla oblačila, kapo in rokavice, čelno svetilko, prvo pomoč, toplo tekočino in kakšen priboljšek.
Nevarnost proženja snežnih plazov nad nadmorsko višino 1600 m je 3. stopnje po 5-stopenjski evropski lestvici oz. znatna, nižje pa 2. stopnje. Sneg je napihan, posebej nevarna pa so področja naklonine med 30 do 55 stopinj, kjer zaradi količine snega prihaja do spontanega proženja snežne odeje. Proženje je ob dodatni obremenitvi še toliko pogostejše.

Upoštevati je treba tudi podlago, saj je marsikje predhodno že bil sneg, ki je bil pomrznjen, zbit ... Na to podlago je padel nov sneg, ki se sproži že ob manjši obremenitvi. Takšna območja so nevarna predvsem z razlogom, ker je nevarnost težko oceniti. Težko jo ocenijo že posamezniki, ki se dnevno ukvarjajo s snežnimi plazovi.

Mesta, kjer je snega manj, pa so nevarna za proženje plazu kložastega snega, saj je v teh dneh prihajalo do izrazitih temperaturnih sprememb. Po podatkih Agencije RS za okolje se tendenca snežnih razmer v naslednjih dneh ne bo bistveno spreminjala in bo sneg zaradi nizkih temperatur ostal suh. Snežna odeja se bo počasi stabilizirala. Ostajala pa bodo nevarna predvsem mesta z napihanim snegom. Zaradi ponovnega sneženja, ki se pričakuje za nedeljo, pa se bo nevarnost snežnih plazov povečala.

Glede na plazovno napoved in tendenco snežnih razmer svetujemo, da se v naslednjih dneh izogibamo sredogorja in visokogorja in da se odpravimo na vrhove, ki so znani, da niso izpostavljeni snežnim plazovom in še to po ustaljenih poteh (Pokljuka, planina Konjščica, Velika planina, Uršlja gora, Šmarna gora ...). Pri slednjem pa v vsakem primeru imejte s sabo nahrbtnik in v njem topla oblačila, kapo in rokavice, čelno svetilko, prvo pomoč, toplo tekočino in kakšen priboljšek. In ne pozabimo - zasnežene gore zahtevajo kompleksno osebnost, ki obvlada tehnične pripomočke, ima znanje iz nevarnosti v gorah, vremenoslovja, orientacije, gibanja ... Predvsem pa ima veliko mero spoštovanja do gora in se zaveda, da ga bo gora počakala in se zna obrniti dva koraka pred vrhom.

Vir: PZS

Značke: Smučanje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ