Gorniška vas Luče zavezana trajnostnemu turizmu, da ta zaklad ohrani za prihodnje generacije

Gorniška vas Luče zavezana trajnostnemu turizmu, da ta zaklad ohrani za prihodnje generacije
29.09.2019 AVTOR: M.V.

Občina Luče kot druga slovenska članica za Jezerskim vstopa v mrežo Gorniške vasi.

Gorniška vas združuje alpske kraje, ki svoj turizem razvijajo na temeljih gorniške tradicije, predvsem osnovnih gorniških dejavnosti, brez velike turistične infrastrukture in s trajnostnim pristopom, kar Lučani dolgoročno vidijo kot konkurenčno prednost svojega območja. Slovesnost ob vstopu v ugledno mednarodno družino bo v Lučah v soboto, 28. septembra, dva dni prej pa so v Vlcerski bajti v muzeju na prostem predstavili prednosti in izzive sprejete strategije trajnostnega razvoja.

Gorniške vasi (Bergsteigerdörfer) se zavedajo potrebe po harmoniji med naravo in človekom, pri čemer človek spoštuje zmožnosti narave, zato je njihov moto: manj in zato bolje. Tako na poseben način izpolnjujejo cilje Alpske konvencije, ki stremi k trajnostnemu razvoju v celotnem alpskem prostoru, projekt pa vodijo planinske zveze Avstrije, Nemčije, Južne Tirolske, Italije in Slovenije, kjer je nacionalni nosilec Planinska zveza Slovenije. Osnova trajnostnega turizma je gibanje v gorskem svetu na osnovi lastnih moči in brez velike tehnične infrastrukture, z odgovornim odnosom do narave in spoštovanjem kulturne in naravne dediščine kraja. Pogoji za vstop v mrežo Gorniških vasi so, da ima kraj manj kot 2500 prebivalcev, da je med najnižjo in najvišjo točko vsaj tisoč metrov višinske razlike ter da ni velike turistične infrastrukture in hotelskih kompleksov.

"Razvoj turizma v Alpah je v zadnjih desetletjih dosegel razsežnosti, ki že v marsičem presegajo sposobnost okolja, da to prenese brez posledic. S projektom Gorniške vasi se planinske zveze Avstrije, Nemčije, Južne Tirolske, Slovenije in Italije pridružujemo smernicam uresničevanja Alpske konvencije in želimo spodbuditi kraje, ki izpolnjujejo zahtevane kriterije, da naravne danosti, planinsko in gorniško tradicijo ter kulturno dediščino usmerijo v razvoj, ki bo upošteval vse te dejavnosti in privabljal goste, ki so pripravljeni obiskovati gorsko pokrajino in izvajati v njej športne in druge aktivnosti na osnovi lastnih sposobnosti, moči in znanja ter ob odgovornem odnosu do narave, ki bodo spoštovali lokalno prebivalstvo, njegovo tradicijo in kulturo," je pojasnil podpredsednik Planinske zveze Slovenije Miro Eržen"Hkrati pa z izvajanjem projekta vidimo možnost in priložnost za te kraje, da s ponudbo lokalnih proizvodov, izvajanjem storitev in drugimi poslovnimi priložnostmi povečamo interes mladih generacij, da svojo nadaljnjo življenjsko in poslovno pot vidijo v domačem kraju."

Danes je v mrežo Gorniške vasi vključenih 20 krajev v Avstriji, štirje kraji na Bavarskem, dva na Južnem Tirolskem in še eden v okviru preostale Italije, v Sloveniji pa poleg Jezerskega zdaj vstopajo še Luče, kar zanje pomeni kontinuiteto njihovega razvoja, kot je poudaril župan Občine Luče Ciril Rosc"Želimo obvarovati ta zaklad, to gnezdo sredi gora, ki smo ga podedovali od prednikov, ki so vseskozi živeli v sozvočju z naravo, njenimi danostmi in potenciali, ter jo tako v vsej njeni lepoti obvarovali tudi za sedanjo generacijo. Z ostalimi kraji alpskega prostora, ki so že v tem združenju, nas povezujejo podobni ideali, cilji, način razmišljanja in delovanja. S privlačno turistično ponudbo ter zavzemanjem za ohranitev krajevnih kulturnih in naravnih vrednot želimo še dodati kamenček v čudovitem mozaiku majhnih in lepih gorniških vasi za užitek in postanek, kjer so najpomembnejši prvobitnost, tradicija in kultura ter zavezanost trajnostnemu alpskemu turizmu. Odločenost, da razvojna prizadevanja izvajamo z upoštevanjem trajnostnega razvoja, dolgoročno vidimo kot konkurenčno prednost našega območja."

Značke: Aktivnosti
Ključne besede:
Gorniška vas
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ