"Gorski reševalci nismo taksisti"

"Gorski reševalci nismo taksisti"
18.01.2020 AVTOR: M.V., FOTO: GRS

Eden izmed slovenskih gorskih reševalcev je delil zapis, ki opozarja na stanje v naših gorah. Kot pravi so gorski reševalci vse prevečkrat postali taksi prevoz v dolino.

"Leto se je ravno dobro začelo in v teh 14 dneh smo v GRS Kranjska Gora opravili že štiri intervencije. Toliko jih v tem času ni bilo še nikoli. Bolj zaskrbljujoče je dejstvo, da smo v treh intervencijah nudili samo taksi prevoz v dolino," je na svojem profilu na Facebooku zapisal gorski reševalec in član Gorske reševalne zveze Slovenije Miha Noč in s tem opozoril na problematiko 'neresnosti' planink in planincev, ki se podajajo v hribe nepripravljeni, neopremljeni in povsem neodgovorni.

"Enkrat iz Butinarjeve grape v Grebencu in dvakrat iz Kugijeve v Razorju. Razlogi za te intervencije so pomanjkljiva oprema (brez vrvi v Butinarjevi) ter slabe razmere v Kugijevi smeri v Razorju. Obe intervenciji v Razorju pa imata še eno skupno točko. Za obe smo klic na pomoč prejeli skoraj v istem času, to je okoli 15.30, kar pomeni uro in pol pred temo. To kaže, da mlajši rod plezalcev na turi nima nobene rezerve za primer bivaka in raje v takem primeru zaprosijo za prevoz v dolino. Obe intervenciji v Razorju sta bili izvedeni zelo na meji. Obakrat je helikopter v dolini pristal že v temi, da o tveganju pri opravljanju stenskega reševanja ne govorim," pojasnjuje Noč in dodaja: "Tako reševanje po nepotrebnem izpostavlja reševalne ekipe nevarnosti, po drugi strani pa še zaseda helikopter, zaradi česar se lahko zgodi, da ne bi mogel opraviti kakšne bolj življenjsko ogrožajoče intervencije. Reševalci radi pomagamo pomoči potrebnim, to je naše poslanstvo in način življenja, taksisti pa nismo!"


Kaj moramo vedeti, če se pozimi odpravljamo na izlet, turo ali pohod?

 • V zimskih dneh je planinski svet po navadi prekrit s snežno odejo. Ko gore prekrije snežna odeja, se razmere za gibanje po njih spremenijo. Medtem ko po gozdu še lahko določimo smer poti s pomočjo markacij na drevesih (če le ni preveč snega), pa je na planem to nemogoče. Kajti že tanjša snežna plast na odprtem prekrije markacije in zabriše pot. Klini in jeklenice, če že niso skriti pod snegom, so prekriti z njim ali s plastjo ledu.
 • V zimskih dneh moramo biti pripravljeni na dejstva, kot so nizke temperature, krajši dan, nevarnost proženja snežnih plazov, na katero moramo biti stalno pozorni, da je večina planinskih koč zaprtih, da je v gorah manj ljudi in seveda na še večjo možnost zdrsa. Vse to moramo upoštevati ne samo na turi, ampak tudi pri izbiri poti in ciljev, pr pripravi na turo ter pri izbiri ustrezne opreme.
 • Upoštevajmo, da na grebenih veter ustvarja snežne opasti, ki se lahko pod našo težo podrejo, zato hodimo nekaj metrov pod grebenom na privetrni strani.
 • Razmere v gorah se hitro spreminjajo in so lahko povsem drugačne od pričakovanih ali napovedanih, zato vzemimo s seboj tudi opremo, ki bi jo lahko utegnili potrebovati.
 • Ne zaupajmo slepo gazi, ki je pred nami, ampak sami spremljajmo in ocenjujmo, ali se gibljemo po varnem področju.

Pred turo se vprašajmo:

 • Kako dobro sem pripravljen (psihično in fizično)? Je izbrana pot primerna zame?
 • Kakšna jevremenska napoved? Slabo vreme in vidljivost lahko podaljšata čas hoje tudi do desetkrat. Imam oblačila, ki me bodo zaščitila pred močnim vetrom, mrazom in padavinami? Ali je na poti koča, bivak, zavetišče, kamor se bom lahko umaknil?
 • Kakšna je stopnja nevarnosti proženja snežnih plazov? Kakšna je snežna podlaga? Trenutne razmere spremljajte na spletnih straneh Agencije Republike slovenije za okolje (ARSO).
 • Kakšna je izbrana pot? Pripravite si načrt poti. Pot razdelite na manjše odseke, predvidite počitke in približen čas hoje. Ustvarite si sliko poti in jo prehodite v mislih.
 • Imam s seboj vso potrebno opremo za današnjo turo?
 • Kako dolga je in koliko časa bom potreboval za celotno pot? Na vrhu smo šele na polovici poti - naš cilj je varna vrnitev v dolino in domov.
 • Kako strm in kakšen je teren?
 • Katere nevarnosti na poti prežijo na nas?
 • Kako hoditi? Kakšen tempo ubrati?
 • Predvidevajte in si ustrezno načrtujte vaš izlet, pohod.
 • Izberite cilj in pot primerna vaši fizični in psihični pripravljenosti ter uporabljajte opremo, s katero znate pravilno rokovati.
Značke: Pohodništvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ