[INTERVJU] Avanturistka Neja Jesenko ima polno idej za pobeg v hribe

[INTERVJU] Avanturistka Neja Jesenko ima polno idej za pobeg v hribe
15.04.2019 AVTOR: Maja Vojska, FOTO: Osebni arhiv

Če kdaj nimate idej, kaj bi počeli med vikendom, obiščite Instagram profil avanturistke Neje Jesenko. Njej idej, kako pobegniti od stresnega vsakdana, vsekakor ne manjka.

Jerneja Jesenko, prijateljem bolj poznana kot Neja, je 27-letna ljubiteljica narave, gora in lepot Slovenije. Prihaja iz Poljanske Doline, študirala je na Inštitutu in akademiji za multimedije, ukvarja se s fotografijo, poleti predvsem s fotografiranjem porok, parov, kužkov ali pa kombinacija vsega. Na Instagramu pa lahko njene dogodivščine spremljate tudi pod uporabniškim imenom @nejajesenko.

V letih raziskovanja Slovenije se je Neji nabralo kar nekaj dobrih idej, kako preživeti prosti čas, več pa preberite spodaj.


Kdaj se je začela tvoja velika ljubezen do gora?
Pred približno petimi leti, ko sem za odklop najraje; takrat še s psičko zahajala v hribe.

Kaj ti gore pomenijo?
Pomenijo mi prostor, kjer se sprostim, odklopim od podivjanega sveta in se "prešvicam".

Kdaj in s kakšnim namenom si začeli ustvarjati svoj profil na Instagramu? Je bil tvoj prvotni namen da postaneš pohodniška influencerka? Je tvoje slikanje v gorah spontano ali načrtovano?
Najprej sem ustvarila profil, katerega sem uporabljala zgolj za to, da sem lahko spremljala aktualne razmere v gorah, nato sem povezala fotografijo in hojo v hribe in začela uživati ob urejanju fotografij. Nikoli si nism predstavljala, da bom s tem prišla do toliko novih spoznanstev in sodelovanj s podjetji. Za to sem res hvaležna. Fotografiranje v gorah je večinoma spontano, tako kot izbiram pohodne ture, najraje vidim da tudi fotografije nastanejo spontano.

Katera je tvoja najljubša pohodniška tura? Bi našim bralcem svetovala, kakšno turo za letošnjo pohodniško sezono?
Težko izpostavim samo eno. Tisti, ki me spremljajo zadnja leta vedo, da v intervjujih vedno izpostavim Blegoš; prihajam iz Poljanske Doline, in sva tja še do lani najraje zahajali s psičko Amito; ter Jalovec; 2645 meterski "Kralj gora" ima zares posebno energijo.
Ampak, da se ne bom preveč ponavljala, bi tokrat izpostavila v zadnjem času vedno bolj poznano- Jerebico; goro, ki meji med Italijo in Slovenijo in ima enega najlepših gorskih razgledov zame. Sicer zelo razgibana in na začetku dokaj neprehojena pot; vendar na vrhu ponudi razgled na Rabeljsko jezero, ki ne razočara. To predlagam za letošnjo pohodniško sezono.

Kolikokrat na teden te zanese v hribe?
Odvisno od prostega časa, ampak zadnja 3 leta si vsako leto zastavim cilj, da sem aktivna vsaj 3x tedensko.

Raje hodiš sama ali v družbi?
Če potrebujem "odkolp" grem sama, ampak največkrat pa vrhove osvajam v dobri družbi.

Velikokrat te je v hribe spremljala tudi psička. Imaš kakšen nasvet za bralce, ki bi želeli obiskovati gore s kosmatincem na kaj naj bodo pozorni, česa naj se izogibaj? Kakšen predlog za destinacijo?
Čez slab mesec bo Amita dopolnila celih 14 let. Lansko leto poleti je bila na Velikem Vrhu, in to je bil njen najverjetneje zadnji dvatisočak, saj zadnje mesece ni več v tako dobri formi, da bi osvajale vrhove. Sedaj sva "klance" zamenjali za bolj ravninske poti in izlete.
Hoja v hribe s kosmatinci je nekaj najlepšega in to res pogrešam.
Za vse bralce, ki obiskujejo hribe s kosmatinci predlagam, da imajo vedno s seboj dovolj vode in hrane, da v vročih dneh izbirajo bolj senčne poti in poti, ob katerih se kuža lahko ohladi ob kakšnem potoku. Predlagam uporabo povodca na pašnih območjih in upoštevajte kondicijsko pripravljenost kužka.
Predlogi za obisk hribov: Blegoš, Sedmera jezera, Krnsko jezero, Veliki Vrh, dom v Tamarju, Slemenova Špica, Polhograjska Grmada, Golica,...

Imaš letos v načrtu, kakšno posebno planinsko turo?
Za cilj v letu 2019 imam Škrlatico, ker se mi zadnja 3 leta spretno izmika. Ostale načrte za bolj doživeto leto 2019 si bom izbirala bolj spontano in nenačrtovano.

Se ljudje nate velikokrat obrnejo po nasvet v katere hribe se podati?
Da, zelo pogosto; predvsem v poletnih časih je vprašanj toliko, da mi veliko krat ne uspe vsem odgovoriti, tako, da vsem predlagam, da če malce prebrskajo moj profil bodo zagotovo dobili kakšno idejo.

Značke: Pohodništvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ