Italijanski vodič Slow Wine med najboljše vinske kleti uvrstil tudi slovenske

Italijanski vodič Slow Wine med najboljše vinske kleti uvrstil tudi slovenske
29.09.2016 AVTOR: Matej Luzar
Italijanski vodič Slow Wine, namenjen promociji lokalnih izdelkov in slow food kulinarike, je v svojo novo izdajo za leto 2017 med najboljše vinske kleti prvič uvrstil tudi štiri slovenske. To so Burja, Marko Fon, Guerila in Klinec.

Polža, znak kakovosti, ki ga podeljuje vodič, so si tako prislužili Primož Lavrenčič (Burja, Vipava), Zmago Petrič (Guerila, Vipava), Marko Fon (Kras) in Aleks Klinec (Klinec, Goriška brda), poroča spletni portal MMC RTV SLO. Doslej so avtorji vodiča upoštevali le italijanske vinogradnike, tokrat pa želijo preseči geografske meje. Kot so poudarili že pred izdajo, je odprtost evropskih meja vse bolj pod vprašajem, zato želijo sami čim bolj prispevati k povečevanju odprtosti.

Brda lepša kot Collio?

Da močno presegajo nacionalizem, pri Slow Wine dokazujejo tudi s priznavanjem lepot vinorodnega okoliša na slovenski strani meje. »Slovenska Brda so krajinsko območje izjemne lepote in tudi večje kot italijanski Collio. Tu je veliko omembe vrednih vinskih kleti, ki so tesno povezane z ozemljem in prepogosto premalo poznane. Enaka utemeljitev velja za Kras, « so zapisali avtorji vodiča.

Letos pet polžev več kot lani

Slow Wine je sicer v izdaji, ki bo izšla oktobra, podelil skupno 193 polžev (pet več kot lani), pri tem pa velja poleg slovenskih vinarjev na tej strani meje izpostaviti tudi naše zamejce, ki se sicer že leta redno uvrščajo med najboljše italijanske vinarje. S polžem so tako med drugim nagrajene kleti Damijan Podversic, Edi Keber, Gravner, Skerk, Skerlj in Zidarich. Vinarji na eni in drugi strani meje se sicer že leta borijo za sprostitev birokratskih preprek, ki otežujejo povezovanje in označevanje vin. Določeno vino je namreč v primeru, da klet leži na slovenski strani, vinogradi pa na italijanski, težko nesporno označiti za slovensko oziroma italijansko.

Značke: Kulinarika
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ