Izbor najboljših slovenskih restavracija

Advertisement

Izbor najboljših slovenskih restavracija
20.01.2017 AVTOR: BOSTJAN SVETE
Enogastronomski turizem postaja najhitreje rastoča turistična panoga na svetu, tudi v Sloveniji, ki se v zadnjem času spreminja v pomembno in cenjeno zeleno destinacijo polno kulinaričnih doživetij.

Vabimo vas, da se nam pridružite k glasovanju najboljših restavracij THE SLOVENIA RESTARANTS AWARDS sponsored by Diners Club International in sodelujete pri ustvarjanju kulinarične prepoznavnosti Slovenije!

Turisti nas cenijo in se k nam radi vračajo, ne samo zaradi izjemne raznolikosti in naravnih lepot, ampak tudi zaradi bogate in izbrane ponudbe hrane in pijače. Raznolike in inovativne jedi, kakovostne sestavine, vrhunska vina in prijazna postrežba so vrline slovenskih restavracij.

V ekipi The Slovenia, ki z dolgoletnimi izkušnjami dela na področju mednarodne turistične literature, želijo prispevati najboljši izbor restavraciji v Sloveniji, ki bi bil večplasten – strokoven, neodvisen in namenjen širši publiki, domačim in tujim turistom.

S predstavljenim izborom je vizija mednarodna prepoznavnost Slovenije kot foodie turistične destinacije, dolgoročen dvig kakovosti storitev in obiska v restavracijah ter razvoj zdrave “foodie ” kulture Slovencev.

Odločili so se, da pripravijo svoj izbor. K sodelovanju so povabili tako strokovno kot ljubiteljsko javnost. 

Posluh za izbor najboljših restavracij THE SLOVENIA RESTARANTS AWARDS so našli in jih podprli Diners Club International kot generalni pokrovitelj, številni mediji ter priznani stokovnjaki na področju gastronomije, enologije, turizma, kot tudi chef-i in t.i. foodiji - ljubitelji dobre hrane in pijače.

 

Izbor bo potekal v treh nivojih:

Glasovanje bo potekalo v treh nivojih – listo najboljših, ki jo je pripravila strokovna komisija (prvi nivo) katero smo predali v glasovanje Chefs &Foodies Akademiji, ki jo sestavljajo chefi, kulinaric?ni strokovnjaki, kritiki, sommelierji, gostinci, vinarji, bonvivani, poslovneži (drugi nivo - glasovanje se je pričelo 12.1.2017 in je zaprtega tipa)  in nazadnje širši slovenski javnosti (tretji nivo - glasovanje se je pričelo 20.1.2017).

Glasovanje bo potekalo do 24.2.2017, sam izbor pa se bo zaključil konec marca 2017, pospremljen z razglasitevijo in podelitvijo diplom. Pred poletjem bomo izdali tudi knjigo, ki bo predstavila vse uvršc?ene restavracije in ponudila turistom širok nabor okusov, za vsako priložnost in za vsak žep.

 

Strokovna komisija:

Strokovna komisija v sestavi mag. Helena Cvikl (direktorica Višje šole za gostinstvo in turizem Maribor), Mira Šemić (vinska poznavalka, gurmanka in svetovna enogastronomska popotnica), dr. Janez Bogataj (zaslužni redni profesor in doktor etnoloških znanosti), doc. dr. Aleš Gačnik (predstojnik katedre za kulturni turizem in kulturno dedišc?ino na Turistici ter vodja Centra za gastronomijo in kulturo vina Univerze na Primorskem) in Yuri Barron (urednik slovenskih edicij turistic?nih vodic?ev In Your Pocket ter urednik in glavni avtor knjige The Slovenia Book -Top 100 Destinations) je imela pri ocenjevanju restavracij le eno vodilo; to ni bila cena jedi, velikost restavracije ali dostopnost lokacije, temvec? splošno zadovoljstvo z obiskom.

 

Člani komisije so izbirali na sledeči osnovi:

- Restavracija mora obratovati najmanj eno leto. Restavracije, ki so se odprle v letu 2016, bodo lahko kandidirale šele za leto 2018.

- Ponudba hrane je raznovrstna, inovativna, iz kakovostnih sestavin, prezentacija je zanimiva in všečna, okusi so skladni, spajanje hrane in pijače je primerno.

- Storitev temelji na prijazni postrežbi, ter načinu in znanju priporočanja hrane in pijače.

Na osnovi tega se je oblikovala skupna ocena “splošnega zadovoljstva ” ob obisku restavracije.

 

Slovenijo so razdelili na 5 regij:

- SEVER: Gorenjska in Koroška, Zgornja Savinjska dolina.

- JUG: Dolenjska, Bela krajina, Posavje, Bizeljsko, Notranjska.

- VZHOD: Pohorje, Dravska dolina, Kozjak, Maribor, Celje, Spodnja Savinjska dolina, Šaleška dolina, Laško, Kozjansko, Prekmurje, Slovenske gorice, Prlekija, Haloze, Dravsko in Ptujsko polje, svet med Donačko goro in Bočem.

- ZAHOD: Rovtarsko, Idrijsko, Cerkljansko, dolina Soče, Goriška Brda, Goriška, Vipavska dolina, Kras, Brkini, Kraški rob, Slovenska Istra.

- LJUBLJANA Z OSREDNJO SLOVENIJO: območje od Zasavja, Litije, Grosupljega, Vrhnike, Hotavelj, Medvod do Kamnika.

Vsak član komisije je v vsaki regiji izbral do 15 restavracij, z izjemo LJ in okolice, kjer je izbral do 25 restavracij. Skupaj so izbrali 140 restavracij po celotni Sloveniji.

 

- Način izbiranja:

Strokovna komisija je izbrala širši nabor restavracij; vsak član je izbral do 15 oz. 25 (LJ) na regijo, končni seznam pa se preda v glasovanje Akademiji Chefs & Foodies.

Vsak član Chefs &Foodies Akademije v vsaki regiji izbere do 5 oz. 10 (LJ) najboljših. (Člani so bili izbrani s strani organizatorja in strokovne komisije. Imena glasovalcev Akademije Foodies bodo znana izključno organizatorjem in ne bodo posredovana ostalim javnostim.)

Končni rezultat je 5 oz. 10 (LJ) najboljših restavracij ter razglasitev po 1 zmagovalne restavracije v vsaki regiji, dobimo torej 5 zmagovalcev.

Hkrati strokovna komisija podeli tudi nagrado “Nagrada strokovne komisije ”; ta je lahko samo 1 za celotno Slovenijo.

V glasovanje ljudstvu bo predamo enako listo restavracij, ki jih je izbrala komisija. Njihovi glasovi štejejo 25% vseh glasov

 

Nabor najboljših restavracij THE SLOVENIA RESTARANTS AWARDS:

Nabor najboljših restavracij bo objavljen na uradni spletni strani izbora www.the-slovenia.com, mapi Foodies in v knjigi. Zmagovalci in tisti, ki bodo uvrsčeni med TOP 5 oz. 10 (LJ) bodo predstavljeni obširneje, vse ostale restavracije, ki jih je strokovna komisija predala v glasovanje Akademiji in ljudstvu, pa bodo pridobile oznako kot “priporočene ”. Na ta način bodo restavracije dobile možnost, da si povečajo obisk, trudijo na izboljšavah ter počasi napredujejo na vrh lestvice, turisti pa širok nabor okusov, za vsako priložnost in za vsak žep.

Značke: Kulinarika
Ključne besede:
Komentarji
Ta novica še nima komentarjev
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ

Advertisement