Izletniške ideje: Jezersko

Izletniške ideje: Jezersko
26.01.2018 AVTOR: Maja Vojska
Zimski izleti so lahko prav tako čarobni kot poletni pobegi na morje. Tokrat vam predlagamo, da se odpravite na jezersko, kjer vas čaka neverjetna gorska kulisa, super priložnosti ua zimske pohodnike in navdušene tekače na smučeh.

Ta vikend bo na Jezerskem pestro za vse ljubitelje turnega smučanja, saj se bo odvijal 21. Memorial Luke Karničarja in Rada Markiča:


Smučaš? Turno? Potem si vabljen/-a kot tekmovalec/ka ali gledalec/ka v soboto, 27. januarja na Zgornje Jezersko, Slovenia!

Na 21. memorial Luke Karničarja in Rada Markiča. Brez skrbi, rekreativci imamo svojo kategorijo.

Več info na: jezersko.si/objava/118666

AKTUALNE INFORMACIJE o stanju tekaških prog na Jezerskem najdete na Facebook profilu TEKAŠKE PROGE JEZERSKO

Kako pridemo do jezerskega?

Avtocesto 'Ljubljana - Jesenice ' zapustimo na izvozu 'Kranj vzhod ' in sledimo smerokazom za Zgornje Jezersko. V dobre pol ure (od izvoza z avtoceste) se vzpnemo do vasi Zgornje Jezersko. Peljemo se skozi vas in približno kilometer kasneje opazimo oznako za 'Planšarsko jezero ', ki nas usmeri desno. Parkiramo na urejenih parkiriščih ob okrepčevalnici.
 

Pohodniki boste imeli na izbiro kar nekaj lepih poti:

Jezersko s svojo čudovito naravo in klimo nudi obilo možnosti za aktivno preživljanje časa; pa naj bo to za en dan, en vikend ali pa kar za cel teden.Ker se naš kraj poraja s številnimi vršaci, se tako v poletnih kot tudi v zimskih mesecih lahko odpravite na krajše ali daljše pohodniške ture. Če imate v mislih krajše in manj zahtevne sprehajalne poti, vam priporočamo pohajkovanje okrog Planšarskega jezera, obisk stare cerkve Sv. Ožbalta, sprehod do zdravilne mineralne vode, imenovane ' 'Ankova slatina ' ', od katere vas loči še nekaj minut hoje do prav tako znanih in čudovitih Ankovih slapov.

Več o pohodniških poteh na jezerskem > > >

Jezerska planinska pot

Leta 1972 so na Jezerskem dobili »Jezersko planinsko pot «, ki zajema 20 kontrolnih točk po jezerskih hribih. Z njo bi radi približali njihove gore tudi planincem iz drugih krajev.

Več o Jezerski planinski poti > > >

Kam se še lahko odpravite na Jezerskem

Spodaj so navedeni trije najbolj popularni predlogi za izlete v naši čudoviti alpski dolini. Vse poti so speljane krožno ter so opremljene z oznakami in informacijskimi tablami.

Krožna pot po znamenitostih:

Program:

 • Izvir zdravilne mineralne vode "Jezerske slatine " ter njeno okušanje
 • Ogled cerkve Sv. Andreja s čudovitimi freskami, ki stoji na prav posebni lokaciji
 • Šenkova domačija z degustacijo tipične pastirske jedi "masunjek "
 • Etnografski muzej Jenkova kasarna v stavbi iz 16. stoletja 
 • Krožno mimo idiličnega Planšarskega jezerca 


Skupna dolžina zložne, krožne poti znaša 3 km. Priporočljiva oblačila in obutev za prosti čas (trenerka, športni copati). 

Sprehajalna tematska pot v dolini Ravenske Kočne

Program:

Voden sprehod po krožni tematski poti

 • Na poti vidimo: izjemno gorsko kuliso Kamniško Savinjskih Alp v ne posredni bližini, izvir potoka Jezernica, Gorniški center Davo Karničar, edini ohranjeni ledenik v Sloveniji - ledenik pod Skuto, številne rastlinske in živalske vrste, Planšarsko jezero
 • Skupna dolžina zložne makedamske poti znaša 8,5 km ter 330 višinskih metrov vzpona. Priporočljiva so pohodna oblačila in obutev ter vetrovka. Furmanska pot iz Zgornjega Jezerskega na Spodnje Jezersko

Program:

 • Obisk lokalne sirarne na Eko kmetiji Karničar z degustacijo
 • Ogled stare cerkve sv. Ožbalta z najstarejšimi najdenimi freskami pri nas
 • Nahajališče skladov lehnjaka z opazovanjem nastajanja kamenine
 • Povratek po soteski reke Kokre 
   

Skupna dolžina poti znaša 6,5 km, ter 150 m višinskih metrov vzpona. 

 

Tek na smučeh ima na Jezerskem bogato tradicijo

Tek na smučeh ima na Jezerskem že dolgo tradicijo, saj so Jezerjani tekli in prirejali tekme v teku na smučeh že dolgo pred alpskim smučanjem.

Pravzaprav imajo izmed vseh zimskih aktivnosti še najbolj primerne terene za tek na smučeh, saj ob primernim količini snega lahko tečete po vseh travnikih na ravninskem predelu Zgornjega Jezerskega, od Planšarskega jezera do konca doline pri turistični kmetiji Ancelj.

Informacije o tekaških progah:

 • Petnajst kilometrov skrbno urejenih prog v dolini Ravenske Kočne
 • Tereni so primerni za vse starostne kategorije in vse tipe tekačev, od najmlajših začetnikov do izurjenih rekreativcev
 • Aktivnost je za vse obiskovalce BREZPLAČNE

Zemljevid tekaških prog > > > >

Če nimate svoje opreme, si se odpravite na Šenkovo domačijo, kjer izposojajo tekaško opremo ter nudijo odlično domačo hrano.

Vir: www.jezersko.info

Značke: Pohodništvo, Aktivnosti
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ