Izšel je vodnik po najvišjih vrhovih evropskih držav

Izšel je vodnik po najvišjih vrhovih evropskih držav
28.04.2021 AVTOR: M.V., Foto: oseben arhiv avtorjev

Zakonca Drab sta osvojila 46 vrhov Evrope, poti in dogodivščine pa zapisala v vodnik.

Jože Drab in Andreja Tomšič Drab, planinca že od malih nog, sta svoj dolgoletni projekt osvojiti najvišje vrhove Evrope podala v obliki planinskega vodnika Najvišji vrhovi evropskih držav. Ideja za malce drugačen vodnik se jima je porodila, ko je bila za njima dolga tura na najvišji vrh Švedske. »Ideja izpod Kebnekaiseja se je udejanjila v naslednjih sedmih letih, vodnik sva napisala v enem letu,« je povedal Jože Drab.

V vodniku je opisanih 46 vrhov vseh 48 držav, ki sestavljajo Evropo. Pri tem sta se omejila na mejo Evrope, ki poteka na Kavkazu in Uralu, po Severnem morju, Atlantskem oceanu, Sredozemskem morju in Črnem morju. Seznamu sta dodala še najvišji vrh evropskega dela Turčije in najvišji vrh Severnega Cipra. Mont Blanc oz. Monte Bianco je mejna gora med Francijo in Italijo in zato najvišja točka obeh držav. Enako velja za vrh Maja e Korabit oz. Golem Korab, ki je najvišja točka tako Albanije kot Severne Makedonije.

Planinski vodnik NAJVIŠJI VRHOVI EVROPSKIH DRŽAV je nekakšen zaključek dolgoletnega projekta zakoncev Drab. Natančne opise tur, od najzahtevnejših alpskih vzponov do kratkih turističnih sprehodov na najvišje vrhove 48 evropskih držav, avtorja dopolnjujeta s pestrimi zgodbami in dogodivščinami, ki so se jima pripetile med popotovanjem po Evropi. Vse to sta dopolnila še z zanimivostmi in značilnostmi posameznega vrha oziroma države.

Opisi tur so jasni in jedrnati, dopolnjujejo jih skice poti z vrisi in možnimi drugimi variantami. Osnovne informacije poleg besednega opisa vsebujejo podatke o vrhu (GPS-koordinate, nadmorska višina), izhodišču (opisni opis poti od znanega kraja, ocena vožnje, GPS-koordinate, nadmorska višina) in višinski razliki, ki jo opravimo med opisano turo. Navedene so koče in zavetišča, pomembne za izvedbo vzpona, z dodanimi kontaktnimi podatki.

Stopnje zahtevnosti so v vodniku NAJVIŠJI VRHOVI EVROPSKIH DRŽAV opredeljene s 5-stopenjsko lestvico (od enostavne (1) do najzahtevnejše (5)), sestavljene iz ocene težavnosti, napornosti oz. dolžine in orientacijske zahtevnost. Po potrebi je podana tudi ocena zahtevnosti plezanja po lestvici UIAA.

Značke: Pohodništvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ