Izšel prvi vodnik o slovenskih modernih večraztežajnih plezalnih smereh

Izšel prvi vodnik o slovenskih modernih večraztežajnih plezalnih smereh
20.11.2020 AVTOR: M.V.

Vodnik Moderne večraztežajne smeri, ki je izšel s podporo Fundacije za financiranje športnih organizacij v RS. Plezalnim smerem v vodniku je skupno to, da so delno (vsaj sidrišča) ali v celoti opremljene s svedrovci, smeri so povsem različnih težavnosti, dolžin in zahtevnosti. »To je prvi tovrstni vodnik pri nas. Drži, da so nekatere večraztežajne smeri opremljene že vrsto let, je pa njihovo število zelo poraslo v zadnjih letih, kar je zagotovo v veliki meri vplivalo na to, da je vodnik nastal šele zdaj. Gradivo smo začeli zbirati pred slabima dvema letoma, intenzivno pa smo se ga lotili predvsem v zadnjih desetih meseci,« je ob izidu povedala urednica vodnika Marta Krejan Čokl. »Vodnik je za vse tiste, ki radi plezajo v večraztežajnih smereh, a se zaradi različnih razlogov ne odločijo za klasično alpsko plezanje,« je še dodala urednica.

Avtorja novega vodnika sta Andrej Grmovšek in Viktor Relja, med plezalci dobro znani imeni. Andrej je v dobrih tridesetih letih plezalne kariere, ki se še dolgo ne bo zaključila, preplezal veliko zahtevnih smeri po celem svetu, zadnja leta pa ga mikajo predvsem neznane stene naših gora. Andreju najpogosteje dela družbo njegova žena Tanja, tudi odlična plezalka. Plezalsko sopotnico pa ima tudi Viktor. Z ženo Suzano sta v štiridesetih letih preplezala skoraj dvesto prvenstvenih smeri, dve tretjini pa sta jih tudi opremila; ne le v naših stenah, tudi v tujih gorah sta pustila svoj podpis.

Plezalni vodnik želi na enem mestu prikazati in približati, tako domačim kot tujim plezalcem, slovenske stene, saj so ključni poudarki vodnika prevedeni v angleščino. »Slovenija je dobro obdelana, z vodniki po plezališčih, medtem ko vodnika o opremljenih večraztežajnih smereh, v gorskem svetu, še ni bilo. V tujini so tovrstni vodniki nekaj običajnega. Slovenija je bila, do sedaj edina, med alpskimi deželami, brez pregledno zbranih, tako imenovanih uživaških, plaisir, plezalnih smeri. To vrzel, upam, da uspešno zapolnjuje omenjeni vodnik. V njem so opremljene smeri vseh težavnosti, ki potekajo v dobri skali. Skratka, primerne za široko paleto plezalcev. Za domače uporabnike bo vodnik uporaben predvsem, ker so na enem mestu zbrane smeri našega alpskega sveta, v celoti,« je razložil Viktor Relja.

Predstavljenih je 255 večraztežajnih opremljenih smeri v 58 slovenskih stenah, ocenjenih po francoski lestvici od 4b do 8a+ in dolgih do 700 metrov. 

Stene so pregledno razporejene od zahoda proti vzhodu. Vse smeri so vrisane v fotografije sten, kompleksnejšim je dodana tudi skica. Opisi so večinoma prikazani s simboli, zaradi česar je njihovo razumevanje preprosto in hitro, hkrati pa primerno tudi za tuje plezalce. Bistveni podatki in ključni prispevki so namreč prevedeni v angleščino.

Pregledne zemljevide z označenimi izhodišči in vstopi v smeri dopolnjujejo koordinate in kode QR. Z njimi izhodišča in vstope še lažje najdemo kar s pomočjo digitalne navigacijske karte.

Nakup vodnika >>>

Značke: Plezanje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ