Iztokova koča pod Golaki

Iztokova koča pod Golaki
26.09.2018 AVTOR: M.V., FOTO: David Radešček

Koča s svojo lego sredi idilične divjine, s temno leseno fasado ter zelenimi polkni nehote spomni na pravljico o Janku in Metki.

Iztokova koča pod Golaki (1260 m)
Lokacija: Notranjska in Primorska
GPS podatki postojanke: 45,975810°N 13,853869°E
Obratovalni čas: Koča je odprta vse leto ob vikendih.
Kontaktni podatki:
  • Telefon: 031 594 420, 041 754 640
  • Elektronska pošta: magda.slejko@gmail.com
Nastanitev: Skupna ležišča – 15
Izhodišča za dostop: Predmeja, Lokavec, Stomaž, Kamnje, Vrtovin
Ture v bližini: Mali Golak (0.45 h), Veliki Modrasovec (2.20 h)

Skriva se v zavetju mogočnih dreves in jo opazimo šele, tik preden pridemo do nje. Takrat nam zastane dih. Je majhna, preprosta in lepa, res pravljična.

Prijazna oskrbnika poskrbita za domačnost, počitek, okrepčilo in po potrebi tudi za miren spanec.

Kočo so začeli graditi ajdovski planinci s prostovoljnim delom leta 1949. Kasneje je bila dozidana, v lanskem letu pa dokončana z izgradnjo sanitarnih, pomožnih prostorov in ureditvijo okolice.

Pri koči nas pričaka veliko pohodniških smerokazov, ki nam povedo, da smo prišli v paradiž pohodništva, turnega kolesarjenja, teka na smučeh in turnega smučanja. Tu srečamo planince, pohodnike, družine z majhnimi otroki in vseh vrst rekreativce. V jedilnici ali pod krošnjami mogočnih dreves vam postrežejo s svežo domačo hrano in pijačo.

Obisk koče lahko začnemo iz številnih smeri. Najbolj obiskana pot je iz Predmeje, pa tudi iz Čavna, Lokev ali Vojskega.

Z vrha je prekrasen razgled na vso Slovenijo

Koča je izhodišče za obisk Malega Golaka (1495 m), ki je najvišji vrh trnovskega gozda, pa tudi sosedov – Srednjega in Velikega Golaka. Obiski teh vrhov ponujajo poleti svežino, pozimi pa zimsko pravljico. Z vrha je prekrasen razgled na vso Slovenijo. Oko se sprehaja od Triglava preko Kamniško-Savinjskih Alp, morja pa vse tja do Dolomitov. Preko Golakov poteka Slovenska transverzala, tik pod njim pa Slovenska turnokolesarska pot.

Obisk koče lahko povežemo z obiskom Koče Antona Bavčerja na Čavnu ali z obiskom Čavna, Kuclja, Velikega roba, Modrasovca. V bližini koče so tudi številne znamenitosti, od Smrekove drage z znamenitim mraziščem (naravni rezervat) do ledene jame, razgibanih kraških kotanj ….

Okolica koče je prepletena s številnimi potmi, primernimi za družinsko in turno kolesarjenje.

Če strnemo, lahko rečemo, da je obisk Iztokove koče pod Golaki in znamenitosti, ki jo obdajajo, potovanje v pravljično deželo. V katerem koli letnem času boste prišli, boste doživeli mir, lepoto in čarobnost. Posebno in nepozabno doživetje bo obisk Golakov za družine in otroke.

Značke: Postojanke
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ