Jakob J. Kenda: Slovenska planinska transverzala, kakršna bi morala bit

Jakob J. Kenda: Slovenska planinska transverzala, kakršna bi morala bit
17.07.2019 AVTOR: M.V., FOTO: Osebni arhiv

Kenda je kot prvi Slovenec premagal znamenito 3500 kilometrov dolgo Apalaško pot, tokrat bo skupaj s svojima otrokoma poskušal ustvariti novo, izboljšano Slovensko transverzalo. 

Pravi namreč, da je Slovenska planinska transverzala čudovita, a prekratka. Tako se je odločil, da jo bo podaljšal in čez našo državo naredil krog (ki ga lahko vidite tudi na spodnji sliki. "Slovenska planinska transverzala, kakršna bi morala biti: blizu 2000 km dolga, s kakšnih 80 km višincev, tja proti trem mesecem hoda. Moja razganjajoča najstnika sta obljubila, da gresta vsaj prve štiri tedne z mano," pravi.

Na pot so krenili 22. junija 

"

Kaj pravi o svojem podvigu: "Slovenska planinska transverzala je brez dvoma ena najlepših pešpoti. Ima pa manjšo težavo: približno dve tretjini poti, kakršna naj bi bila po prvotnem predlogu iz petdesetih, manjkata. Obstoječih 600 km ni več dovolj, da bi se pohodnik res spustil dovolj globoko in se stopil z veliko naravo."

"Transverzala tudi preskoči najbolj značilni del hribovite Slovenije, širne, divje gozdove, ki jim vladajo medved, volk in veličastni slovenski rovtar. Pešpot tako trenutno ne daje celostne izkušnje tega krasnega vogala sveta, kot naj bi jo po izvirnem načrtu. In nima oblike, ki bi ji dala posebno mesto celo med najbolj cenjenimi transverzalami ter jo postavila na mejo z metafizičnim; kot krožna pot ne bi imela ne začetka ne konca."

In kot pravi bo to spremenil: "To velja popraviti: v nekaj nujnih pogledih izboljšati izvirni predlog, postaviti krožno traso, ki bo zaobjela slovenske hribe, in jo v celoti prehoditi. In vrh vsega imam to namen opraviti skupaj s svojima najstnikoma. Si je mogoče izmisliti še kaj bolj krasnega? No, tudi vaše podpore našim naporom bomo vsekakor zelo veseli."

Prevajalec Jakob J. Kenda jo je lani prehodil v celoti in o svojih dogodivščinah napisal pohodniški roman. Kenda je na Apalaški poti z daljšimi postanki in »družinskimi ovinki« preživel štiri mesece.

Značke: Pohodništvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ