Jamski mir je dober za telo in duha - 01/2018 NaProstem

Jamski mir je dober za telo in duha - 01/2018 NaProstem
10.04.2018 AVTOR: BOSTJAN SVETE
Začetek hladne pomladi malo manj, a konec letošnje zime in začetek pomladi sta bila kot nalašč za obisk podzemlja, kjer je bilo pozimi tudi dvajset in več stopinj topleje kot na prostem.

Poleti bodo izleti v jame spet aktualni zato, ker bo pod zemljo, obratno, tudi dvajset stopinj hladneje, spomladi pa se lahko vanje umaknemo muhastemu vremenu. Čeprav smo najraje na prostem, se z veseljem spustimo tudi v svet večne teme. In za to imamo obilo priložnosti: ogledamo si lahko 22 turističnih jam po vsej Sloveniji. Če vas turizem v razsvetljenih jamah dolgočasi, pa se lahko podate na treking in si ogledate manj znane dele jam.

Zdi se, da je podzemni svet človeku neprijazen: tema, blato, vlaga in, resnici na ljubo, ne ravno topel zrak. Ampak po uri ali dveh miru v jami je na površju šok očiten, še posebej poleti. Zrak je težak in slišati je na tisoče glasov, tudi prijetnih zvokov narave, a vendar se zdi nemir prvih nekaj trenutkov nevzdržen. Navsezadnje je jamski zrak tako rekoč popolnoma čist: ni onesnažen s smogom, ni pa niti prahu, peloda in prš

Vas zanima več?
Celoten članek si lahko preberete v zadnji izdaji revije Bicikel.com!
Še niste naročeni?
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ