Jamski mir je dober za telo in duha - 01/2018 NaProstem

Jamski mir je dober za telo in duha - 01/2018 NaProstem
10.04.2018 AVTOR: BOSTJAN SVETE
Začetek hladne pomladi malo manj, a konec letošnje zime in začetek pomladi sta bila kot nalašč za obisk podzemlja, kjer je bilo pozimi tudi dvajset in več stopinj topleje kot na prostem.

Poleti bodo izleti v jame spet aktualni zato, ker bo pod zemljo, obratno, tudi dvajset stopinj hladneje, spomladi pa se lahko vanje umaknemo muhastemu vremenu. Čeprav smo najraje na prostem, se z veseljem spustimo tudi v svet večne teme. In za to imamo obilo priložnosti: ogledamo si lahko 22 turističnih jam po vsej Sloveniji. Če vas turizem v razsvetljenih jamah dolgočasi, pa se lahko podate na treking in si ogledate manj znane dele jam.

Zdi se, da je podzemni svet človeku neprijazen: tema, blato, vlaga in, resnici na ljubo, ne ravno topel zrak. Ampak po uri ali dveh miru v jami je na površju šok očiten, še posebej poleti. Zrak je težak in slišati je na tisoče glasov, tudi prijetnih zvokov narave, a vendar se zdi nemir prvih nekaj trenutkov nevzdržen. Navsezadnje je jamski zrak tako rekoč popolnoma čist: ni onesnažen s smogom, ni pa niti prahu, peloda in pršic, ki utegnejo motiti alergike. In ta občutek ni iz trte izvit.

Pozitivne učinke podzemnega zraka je v Nemčiji med drugo svetovno vojno prepoznal zdravnik dr. Karl Hermann Spannagel: bolnikom z astmo in kroničnim bronhitisom, ki so dalj časa preživeli v zakloniščih, se je stanje bistveno izboljšalo. 90-odstotna relativna vlažnost, minimalen pretok zraka, stalna temperatura od 10 do 12 stopinj Celzija ter visoka koncentracija kalcijevih in magnezijevih aerosolov ter negativnih ionov učinkujejo protivnetno, olajšajo izkašljevanje in sprostijo mišice dihalnih poti. Minimalna koncentracija radona in njegovih razpadnih produktov pa izboljšuje splošno odpornost organizma. Dr. Spannagel je utemeljil speleoterapijo, ki vključuje dihalne vaje in druge aktivnosti v jami. Pri nas speleoterapijo uspešno izvajajo v Bolnišnici Sežana.

Seveda pa je za telo in duha blagodejna vsakršna aktivnost. Še posebej v naravi, kjer je mir. In še posebej v nekoliko pozabljenem dinarskem svetu. Že slovenske Alpe so v primerjavi s tistimi na manj sončni strani precej bolj umirjene. Še več miru pa obljubljajo na novi pohodniški poti Via Dinarica, o kateri tokrat precej podrobno pišemo – in upamo, da bomo imeli nekoč več tednov časa za sprostitev v morda zadnji divjini v tem delu Evrope.

Uživajte na prostem! Ali v podzemlju.

 

Kazalo

 

Fotolov - des Sables Peru

 

Jamarstvo

 

Reportaža Panama

 

Avantura - Via Dinarica

 

Trinajsti mesec

 

Nakup električnega koloesa

 

Pohodniški izlet - Donačka gora

 

Pohodniški izlet - Dobrča

 

Pohodniški izlet - Košuta

Značke: Literatura
Ključne besede:
Komentarji
Ta novica še nima komentarjev
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Ljudje berejo:
Morda vas zanima tudi:
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ
Najbolj brano