Jeseni v gore le dobro opremljeni

Jeseni v gore le dobro opremljeni
12.10.2019 AVTOR: M.V.

Številni ljubitelji gora prisegajo, da je jesen najlepši čas za obisk naših vršacev

Ne le s čudovitimi razgledi, vzpon je ob lepem vremenu poplačan tudi s pisano paleto barv, v katere se odene narava v tem letnem času. A pozor! Jeseni se lahko vreme nenadno zelo poslabša, kar v gorskem svetu zaradi nizkih temperatur pomeni snežne padavine. Zato je še kako pomembno, da načrtovanju ture namenimo večjo pozornost.Večina planinskih koč v visokogorju je že zaprla svoja vrata. Tudi številne nižje ležeče koče so že prešle na jesensko-zimski delovni čas in so odprte le ob koncih tedna in ob praznikih. Planinci lahko na zasilno oskrbo računajo še pri meteorologih v Triglavskem domu na Kredarici ter na možnost zatočišča v neoskrbovanih zimskih sobah in bivakih.

Ob zaprtosti koč je treba upoštevati tudi varnostni vidik obiskovanja gora jeseni in toliko večjo pozornost nameniti načrtovanju ture, opozarjajo v Planinski zvezi Slovenije (PZS).

“Številne koče nam v jesenskem in zimskem času ne bodo nudile toplih obrokov, možnosti dopolnitve zaloge tekočine, varne strehe nad glavo ... Vse to pomeni, da moramo imeti v nahrbtniku poleg osnovne planinske opreme dodatna topla oblačila, zaščito pred vetrom in dežjem, alu-folijo, ki nas varuje pred podhladitvijo, ter več tople brezalkoholne tekočine in hrane. Jeseni so krajši tudi dnevi in tema nas bo ujela že nekje med peto in šesto uro popoldne. Čelna svetilka je obvezna, poskrbite tudi za polne baterije,” svetuje alpinistični inštruktor in strokovni sodelavec PZS Matjaž Šerkezi.


Jeseni je možno tudi nenadno burno poslabšanje vremena, ki v gorskem svetu zaradi nizkih temperatur pomeni snežne padavine. Dokaj pogosta spremljevalka naših gora pa je tudi megla.
Jeseni je možno tudi nenadno burno poslabšanje vremena, ki v gorskem svetu zaradi nizkih temperatur pomeni snežne padavine.

Značke: Pohodništvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ