Jesensko pohodništvo: Kaj ne sme manjkati v vašem nahrbtniku?

Jesensko pohodništvo: Kaj ne sme manjkati v vašem nahrbtniku?
14.09.2018 AVTOR: M.V., FOTO: I feel Slovenia

Pohodniška sezona je jeseni še kako živa, a s krajšim dnevom in nepredvidljivim vremenom moramo v naš nahrbtnik dodati tudi nekaj dodatne opreme.

Toplejša oblačila

Jesenske temperature so lahko v dolini še vedno precej visoke, a v hribih nas lahko hitro zazebe. Zato svetujemo, da s seboj vzamete tudi kapo in rokavice ter kakšen toplejši pulover. Vsekakor pa ne sme manjkati vetrovka, saj nas lahko ujame dež ali pa nas na vrhu pošteno prepiha.

Čelna svetilka

Čelna svetilka bi morala biti vedno obvezen del pohodniške opreme ne glede na letni čas, a jeseni je še bolj pomembna, saj so dnevi krajši in nas lahko hitro ulovi tema. Če se tura nepričakovano podaljša in če nočete noči neprostovoljno preživeti zunaj, je čelna svetilka nujna, bodisi za zgodnji jutranji začetek ali pozni popoldansko-večerni zaključek.

Astronavtska folija

Kadar vam grozi podhladitev, je zelo pomembno, da zmanjšate izgubljanje telesne toplote. Srebrno stran folije obrnite proti telesu (metoda ogledala) in si jo tesno ovijte okoli telesa. Tako ste zaščiteni pred mrazom in vlago. Ker je zlata stran folije obrnjena navzven, ste tudi dobro vidni, kar je pomembno pri reševanju v gorah. Če folije nimate, si v vetru in dežju lahko pomagate tudi z dovolj veliko plastično vrečo.

Dodatna vrečka

Jeseni nam narava podari svoje darove in v naravi najdete tudi gobe. Nikoli ne veste, kdaj boste sredi gozda naleteli na kostanjevo drevo ali na slastne gobe, za katere ste čisto slučajno celo prepričani, da so užitne. Za nabiranje gob je bolj priporočljiva košara, a te verjetno ne boste nesli s seboj v hribe, neko rezervo pa je dobro imeti.

Značke: Pohodništvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ