Jesensko pohodništvo: V hribe, ko dežuje? Zakaj pa ne!

Jesensko pohodništvo: V hribe, ko dežuje? Zakaj pa ne!
11.09.2017 AVTOR: Maja Vojska
Tudi pohodi v dežju znajo biti prijetni, ampak morate biti na mokre vremenske razmere dobro pripravljeni.

V deževnem vremenu pametno izberite svojo destinacijo vzpona in pri tem nikar ne pretiravajte. Izogibajte se zelo strmim ali skalnatim potem. Možnost zdrsa v dežju je namreč visoka. Izberite gozdnat hrib, ki ni previsok. Najbolje, da je na vrhu planinska koča, kjer se boste lahko preoblekli, ogreli in okrepčali. 

Kje se lahko okrepčate vse dni v letu pa lahko preberete tudi v naši posebni reviji NaProstem+, kjer je predstavljenih 34 koč:

image
Naroči svoj izvod!

Če danes pogledamo skozi okno, je pogled kar klavrn! Predvsem za tiste, ki radi vsak trenutek svojega prostega lasa preživljamo na prostem in v hribih. A brez skrbi jesen je lahko najlepši čas za hribolazenje, saj se znebimo tiste poletne vročine in lažje osvajamo vrhove. Po besedah vremenoslovcev sonce tudi letos ni še reklo zadnje in bo še kar nekaj priložnosti za raziskovanje.

A tudi pohodništvo v dežju ima svoj čar in je lahko posebna izkušnja, saj naravo spoznamo skozi druge oči. Seveda pa je pomembno, da se na deževne razmere dobro pripravimo in prilagodimo opremo ter cilj našega pohoda malo bolj kislemu vremenu.

Iz slabega na slabše: Preveri vremensko napoved!

Rahlo pršenje ali neka normalna količina dežja ti ob pravilni pripravi nikakor ne bosta pokvarila pohoda. Druga zgodba pa so nalivi in hude nevihte. Zato dvakrat preveri vremensko napoved in se prepričaj, če so razmere primerne za pohod. Če je napovedano poslabšanje, raje počakaj še kakšen dan.

Pravilna izbira opreme je ključna!

Zmotno je prepričanje, da potrebujete za pohodništvo v dežju posebno drago opremo. Ni res. Mokri boste v vsakem primeru. Prej, ko se s tem sprijaznite, prej boste lahko uživali v dnevu.

Vrhnji sloj:

  • palerina
  • ali kakršno koli drugo vodonepropustno oblačilo

Spodnji sloj: Spodaj pa pazite, da ne nosite bombaža, saj je ta precej slab toplotni izolator. Raje izberite flis, volno ali tehnično spodnje perilo. Vedno zaželene so tudi dobre nepropustne gamaše. V nahrbtniku imejte seveda rezervna oblačila, da se lahko na vrhu v planinski koči ali ob povratku do avta preoblečete. Izberite več tanjših plasti oblačil.

NASVET: Da zaščitiš oči in ti vanje ne kaplja voda, si pod pelerino namesti kapo s šiltom.

 

Poskrbite tudi za svoj nahrbtnik

Nekateri nahrbtniki imajo že priloženo posebno zaščito v primeru dežja. Če vaš nahrbtnik tega nima, svetujemo da poskrbite, da je nahrbtnik pokrit s pelerino ali pa dokupite posebno zaščito za nahrbtnik. Suha oblačila in hrano še dodatno zaščitite in posebej zapakirajte, da vanje ne prodre vlaga.

Dodatni nasveti:

  • Obvezno s seboj vzemite pohodniške palice: V deževnem vremenu je pot še bolj spolzka. S pomočjo pohodniških palic bo hoja manj nevarna in lažja.
  • Rokavice: Čeprav so rokavice bolj del zimske opreme, jih nikar ne pozabite tudi pri jesenskem pohajanju (predvsem, če je napovedan dež). Brez njih vas bo hitro zazeblo v roke in hoja bo vse prej kot prijetna.
  • Dodatni obliži: Zaradi povečanja vlage vas lahko veliko prej ožuli.

Pohodništvo v dežju ni za vsakogar!

Če niste zagrizen pohodnik in vam je včasih v hribe težko že, ko je lepo vreme, se nikar ne odpravljajte v hribe, če je napovedano slabo vreme. Predvsem pa se ne odpravljajte, če niste na to pripravljeni, vaša oprema naj bo prilagojena razmeram.

Kaj pa prehlad? Če ste v dobri kondiciji, fizični in čustveni, potem vam vzpon v dežju ne bo prišel do živega.

Samo upoštevajte navodila in se dobro opremite, pa se vam bo zdelo, da hodite sočnemu dnevu naproti.

Značke: Pohodništvo, Aktivnosti
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ