Jutri se začenja celovita akcija čiščenja Triglavskih podov

Jutri se začenja celovita akcija čiščenja Triglavskih podov
28.08.2018 AVTOR: M.V., FOTO:

Jutri bo na območju Triglavskih podov v osrčju Triglavskega narodnega parka potekala prav posebna akcija v organizaciji akcije Očistimo naše gore. 

Več deset prostovoljcev in profesionalnih alpinistov – gorskih reševalcev bo pod okriljem vseslovenske akcije Očistimo naše gore in njenih partnerjev združilo moči in očistilo okolico Triglavskega doma na Kredarici ter širše območje Triglavskega ledenika. Obseg akcije bo odvisen od vremenskih razmer oziroma hitrosti taljenja snega, saj je minuli konec tedna najvišjo slovensko goro in okolico prekrila snežna odeja.

Čiščenje na višini dobrih 2.500 metrov in na terenu s kraškimi in ledeniškimi pojavi je zahteven podvig. Zato so v akciji Očistimo naše gore, ki poteka pod okriljem Zavarovalnice Triglav, združili moči s širokim krogom partnerjev.

»Veseli smo, da smo ravno v letošnjem letu, ko v Sloveniji obeležujemo 240. obletnico prvega vzpona na Triglav, v projektu Očistimo naše gore povezali številne somišljenike. Jutrišnja akcija bo tako potekala pod vodstvom alpinistov in gorskih reševalcev Planinske zveze Slovenije in Gorske reševalne zveze Slovenije, s svojo strokovno pomočjo pa so v projekt vključeni tudi sodelavci Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti, Triglavskega narodnega parka in ARSO. Pri čiščenju nam bo pomagalo nekaj izkušenih prostovoljcev PD Ljubljana-Matica, PD Triglav in PD Mercator, za prevoz opreme in odvoz smeti bo poskrbela Slovenska vojska s helikopterjem, zbrane odpadke pa bo v dolini prevzela Komunala Bohinj,« je pojasnil direktor službe za korporativno komuniciranje v Zavarovalnici Triglav Luka Pušnik.

Posebnost te akcije je čiščenje naše največje gore

Posebnost tokratne akcije na območju najvišje slovenske gore je čiščenje Triglavskega ledenika. Z njegovim izginjanjem – v nekaj več kot sedmih desetletjih strokovnih opazovanj ledenika se je njegova površina skrčila za več kot 20-krat na slab hektar – in hitrejšim kopnenjem snežišč na Triglavskih podih ter v širši okolici Triglavskega doma na Kredarici, se razgalja skalnata površina in na površje pride tisto, kar je bilo včasih skrito pod snegom in ledom.

Obseg samega čiščenja na območju ledenika bo jutri odvisen predvsem od vremenskih razmer oziroma taljenja snega, ki je zapadel pretekli konec tedna.

Z akcijo Očistimo naše gore, ki letos poteka že deveto leto, želi Zavarovalnica Triglav že od samega začetka spodbuditi odgovornost posameznikov do vsebine njihovega nahrbtnika. Planinske točke so v največji slovenski zavarovalnici v preteklih letih postopoma opremljali z vrečkami za odpadke ter širili moto akcije: poleg lepih doživetij odnesimo v dolino tudi svoje smeti. V zadnjih osmih letih so tako v dolino odnesli že skoraj 30 ton odpadkov.

Značke: Pohodništvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ