Kaj morate vedeti pri kupovanju smučarske opreme preko spleta?

Kaj morate vedeti pri kupovanju smučarske opreme preko spleta?
08.01.2021 AVTOR: M.V.

Letošnja zima nam je postregla z neverjetnimi smučarskimi pogoji, a žal smučišča ostajajo zaprta. Zato se je veliko ljudi odločilo da investira v turne smuči.

Vse skupaj bi bilo predvsem za novopečene turne smučarje precej lažje, če bi se lahko odpravili v specializirano trgovino in opremo nakupili tam. A nakupovanje preko spleta je postala nova stalnica in tudi nakupovanje športne opreme je lahko z malo truda uspešno z le nekaj kliki.

Vzemi si čas!

Pomembno je, da pri nakupu opreme ne hitiš in pograbiš prve akcije, ki je na papirju videti vredu, ko pa boš s smučmi prvič na snegu pa bo sledilo razočaranje. Google ti bo pomagal najti neodvisne teste, primerjave ali vsaj ocene in nasvete uporabnikov. Pri tem bodi bister in upoštevaj tiste, ki so jih objavili kredibilni avtorji oz. spletne strani. Ena izmed koristnih strani je na primer https://www.wildsnow.com/.

Če imaš prijatelje, ki so že dolgo let v turnem smučanju, jih povprašaj za nasvete. Tako ti bo tudi lažje izbrati dolžino in širno smuči, saj ti lahko izkušeni turni smučarji povedo kar nekaj o plusih in minusih. Pomembno je da ne kupuješ na prvo žogo in zadevo dobro raziščeš. Tako boš zagotovo kupil dobro opremo, o njej pa se boš tudi kar nekaj naučil.

Pomembno je tudi, da vedno kupuješ pri preverjeni trgovini. Ali spletno trgovino poznajo tvoji prijatelji ali pa razišči kaj o njej pravijo uporabniki na spletu. Predvsem je pomembno, kakšno izkušnjo imajo uporabniki spletne trgovine z vračilom izdelkov oziroma servisom ali reklamacijo, ko gre kaj narobe. Če je trgovina zelo neodzivna in je težko uveljaviti garancijo, potem je bolje, da izberete, kakšno, ki je kupcem bolj prijazna.

Pri spletnem nakupu tako bodi pazljiv, da preveriš kakšen "sizing" ima običajno neka znamka (so njihove mere manjše ali večje od pričakovanih) in da, ko izdelke dobiš, vse takoj pomeriš in ugotoviš ali so ti prav. Po zakonodaji imaš izdelek, kupljen na daljavo, vedno pravico vrniti ali zamenjati, če ti ne ustreza. Seveda nerabljen in nepoškodovan! Stroški dostave nazaj do trgovca pa so tvoji, kar je še posebej pomembno upoštevati, ko gre za nakupe iz tujine!

Največji problem je kupovanje smučarskih čevljev

Smuči in vezi je mala malica kupiti preko spleta, problem namreč nastane pri kupovanju smučarskih čevljev. Turni pancar je še bolj problematičen od navadnega smučarskega čevlja, saj ni dovolj, da nam čevelj ustreza le za smučanje navzdol, ampak nam mora biti udoben tudi pri večurni hoji navzgor. Zato je zelo pomembno, da svojo nogo dobro premeriš – dolžino, od pete do vrha najdaljšega prsta, pa širino stopala na najširšem delu (metatarzalni sklepi). Temu dodaš še višino narta in oceniš svoj stopalni lok (visok, normalen, plosk). Na podlagi teh informacij poskušaš najti čevelj, ki ti bo ustrezal.

Ko boš v rokah imel novo opremo, pa se nikar ne pusti prepričati čudovitim zasneženim slikam visokogorja, saj je tam ob nepoznavanju razmer lahko zelo nevarno, saj je stopnja nevarnosti plazov trenutno zelo velika. Za začetek izbiraj take destinacije, da se boš novih turnih smuči lahko navadil. Nič pa ne bo narobe, če se udeležiš tudi, kašne plazovne delavnice.

Značke: Smučanje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ