Kaj storiti, če vas v gorah ujame nevihta?

Kaj storiti, če vas v gorah ujame nevihta?
24.07.2020 AVTOR: M.V.

Poletne nevihte so zelo nepredvidljive. Najbolj pogoste so v popoldanskem času, zato je najbolje, da se v gore odpravite zarana in ste popoldne že na varnem v planinski koči ali v dolini.

V gore se odpravimo zgodaj zjutraj, ob štirih, petih, včasih tudi že prej. S tem se bomo izognili popoldanskim nevihtam, ki so najpogostejši vremenski pojav v poletnih mesecih. Pred strelo pa smo varni samo v planinski koči. Opazujmo nebo in oblake. Visoki, beli, kopasti oblaki so znanilci prihajajoče nevihte.

Čim prej sestopimo na varno v dolino ali v zavetje planinske koče. V primeru, da nas nevihta preseneti v gorah, je nujno, da sestopimo z grebenov in izpostavljenih vrhov, sploh tam, kjer so jeklenice oz. predmeti iz železa ali pa je skala rdeča, kar pomeni, da vsebuje kovine. S sebe odstranimo vse kovinske predmete ter jih spravimo na varno mesto, stran od sebe, saj jih bomo po hudi uri potrebovali. Usedemo se na vrv ali hrbtno podlogo od nahrbtnika, noge spravimo v nahrbtnik in oblečemo v zaščitna oblačila. Biti moramo čim nižji. Pazimo tudi, če imamo na glavi čelado in ima ta kovinske zakovice, jev tem primeru bolje, da jo snamemo z glave.

Izogibamo se tudi osamelih, izpostavljenih predmetov (drevesa, viharniki, žandarji …) in pazimo, da se sami ne izpostavimo. S telesom se ne dotikamo sten, po katerih se lahko »sprehodijo« blodeči se tokovi strele. Če smo v kotanji, jami, je najvarnejše mesto sredina jame oz. kotanje. Če smo na robu police, je dobro, da se pripnemo z vrvjo, ki naj od nas teče po tleh.

Izogibajmo se prostorov, kamor strele redno udarjajo. Spoznamo jih po razklanih deblih dreves, razritih tleh, preklanih skalah in rdečkastih kamninah. Vlažne grape in žlebovi, po katerih teče voda, so tudi zelo verjetna mesta za udar strele. Najvarneje pred udarom strele je na melišču, kjer čepimo ali sedimo na nahrbtniku. Če vseeno nadaljujemo sestopanje, naj bo razdalja med nami vsaj 20 metrov.

Pomembno:

  • Poslušajte/preberite vremensko napoved in jo upoštevajte pri načrtovanju svojih aktivnosti v hribih.
  • Seznanite se z vremenskimi in klimatskimi značilnostmi želenega cilja.
  • Opremite se vremenski napovedi ustrezno, upoštevajte vreme in druge razmere. Bolje je imeti suho vetrovko kot mokro glavo.
  • Med turo spremljajte razvoj vremena in se ravnajte po vremenu in razmerah.
  • Rana ura je zlata ura – plohe in nevihte se večinoma pojavijo popoldne.
  • Spremljajte razvoj kopastih oblakov, njihov zgodnji dopoldanski pojav je znanilec neviht.
  • Če čutite vlažnost ozračja oz. ne morete videti daleč (zrak je moten), potem se vlažnost zraka povečuje, kar povečuje verjetnost nastanka neviht.
  • Če se pripravlja k nevihti, se umaknite z izpostavljenih točk, po možnosti v zavetje.
  • V lepem vremenu in ugodnih razmerah je vsak cilj v hribih laže dosegljiv.
Značke: Pohodništvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ