Kako deluje človek

Kako deluje človek
17.07.2022 AVTOR: Marko Roblek

Kaj nas znanost lahko nauči o življenju, ljubezni in odnosih

Dr. Camilla Pang je bila vse prej kot tipičen otrok. O prijateljstvu je razmišljala kot o računalniški igrici in že pri osmih letih prebrala Kratko zgodovino časa Stephena Hawkinga. Istega leta so ji diagnosticirali motnjo avtističnega spektra (MAS), kasneje pa tudi motnjo pozornosti s hiperaktivnostjo (ADHD) in generalizirano anksiozno motnjo (GAM). Dr. Pangova, ki je zdaj znanstvenica na področju bioinformatike na University College v Londonu, se zaradi vseh zgornjih akronimov, ki jih pridaja svojemu imenu, že od malih nog ni znašla v družbi drugih ljudi. "Pet let mi je bilo, ko sem začela razmišljati, da sem pristala na napačnem kraju," začne uvod v svoji knjigi. "Počutila sem se tujko med pripadniki svoje vrste: razumela sem besede, a nisem znala govoriti jezika.«


Kako deluje človek >>> Nakup

Ste se kdaj spraševali, kako sta povezana znanost in človeško vedenje? Dr. Camilla Pang – ki jo skozi knjigo ves čas spoznavamo tudi kot Millie – raziskuje presek med znanstvenimi načeli, vključno z beljakovinami, strojnim učenjem in molekularno kemijo, s človeškim vedenjem, z namenom ustvariti razumljiv in poučen vodnik za razumevanje sveta okoli nas. Prav znanost in zakonitosti so ji pomagale razrešiti tudi skrivnosti človeških odnosov in delovanj. Plod raziskav je izvrstna knjiga Kako deluje človek, ki je deloma avtobiografski roman, deloma priročnik z navodili, predvsem pa ljubezensko pismo znanosti, ki osvetljuje moč bivanja v avtističnem spektru – obvezno branje za vse nas, bodisi »nevrotipične« bodisi »nevrodiverzitetne.«

Uporaba znanosti pri problemih človeških odnosov je osvežujoča, Camilla Pang namreč ne uporablja znanstvenega žargona – namesto tega laično razlaga znanstvene koncepte, da se povežejo z nevarnostmi perfekcionizma in pastmi družbenega bontona. V središču vsega je razlaga človeške narave, napisana z zornega kota posameznice, ki se je vedno počutila, kot da ne gleda ven, ampak navznoter. Kljub neštetim strahovom, ki jih ob tem izraža, nosi knjiga optimistično sporočilo, da »biti na mestu pomeni tudi, da si v svojem svetu, kjer si svobodno postavljaš pravila«.

Morda eden najboljših vidikov te knjige je avtoričin neposredni prikaz naše posamične edinstvenosti kot človeških bitij. Prepogosto podležemo svoji želji (in potrebi), da bi nas drugi pozitivno ocenili, kar prevlada nad potrebo po učinkoviti komunikaciji. Da bi spremenila to naše izkrivljeno dojemanje družbenih norm, nas Camilla uvede v beljakovinski model timskega dela, kjer beljakovine za razliko od ljudi prepoznajo in spoštujejo potrebo po drugačnosti. Beljakovinski model je neprecenljiva življenjska lekcija – uči nas, da je individualnost temeljnega pomena za učinkovito timsko delo in vse, kar moramo storiti, je, da bolj zaupamo svoji osebnosti in perspektivi.


Kako deluj človek >>> Nakup

Kemija je eno od glavnih področjih delovanja dr. Pang, zato ni nenavadno, da kemijsko znanost uvede prav na najžlahtnejše področje človeškega sobivanja. Uporabi kovalentno (vzajemno povezovanje z delitvijo elektronov) in ionsko (odvisno od izmenjave) kemijsko vez za obravnavo medčloveških odnosov – naša želja po povezavi je podobna izmenjavi elektronov, ki je bistvena za kemično vez, kjer smo lahko preveč oddaljeni ali preblizu, da bi ustvarili stabilen odnos. Camilla razmišlja, da se glede na okoliščine tudi povezave med nami lahko fizikalno spreminjajo ali se odbijajo, a vseeno pride do zaključka, da noben odnos ni bolj ključen od tistega, ki ga imamo s samim seboj. Ob tem zapiše, da »smo ljudje po naravi ustvarjeni za povezovanje, vendar obstaja meja, koliko lahko nudimo drugim ljudem, ne da bi spodkopali močno silo, ki varuje našo lastno osebnost, potrebe in identiteto«.

Tudi če vas znanost ne zanima, razmišljanja avtorice in paberki modrosti o reševanju naših globoko zakoreninjenih težav s samim seboj in našim okoljem naredijo to knjigo neodložljivo. Njena perspektiva je pronicljiva in obenem duhovita. Glavno sporočilo in nasvet knjige je uporaben vir opolnomočenja vsakega izmed nas, saj nam svetuje, da pozabimo na popolnost, ko gre za nove družbene in poklicne situacije in nas spodbuja, da vedno vsaj poskusimo – kljub veliki možnosti, da ob tem delamo kritične napake.

Navsezadnje si vsi prizadevamo doseči občutek izpolnjenosti in smisla v življenju – to najprej zahteva razumevanje tega, kdo sploh smo. Camillini spomini so povezani in izvirni, polni anekdot in znanstvenih načel, ki nas vodijo k boljšemu razumevanju, kaj v resnici pomeni biti človek. Čeprav je zaradi motnje avtističnega spektra večkrat socialno odtujena, je njen glas jasen in optimističen. Brez pretiranega leporečenja in liričnega olepšavanja prvenec dr. Camille Pang Kako deluje človek predstavlja logičen, praktičen načrt, po katerem lahko živimo bolj smiselno in srečnejše življenje.


Kako deluje človek >>> Nakup

Značke: Literatura
Ključne besede:
Knjiga
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ