Kako izbrati prava smučarska očala?

Kako izbrati prava smučarska očala?
14.01.2019 AVTOR: M.V.

Veliko je govora o tem, kako izbrati prave smuči, smučarske čevlje in čelado, ampak ali veste na kaj morate paziti pri nakupu smučarskih očal.

V trgovinah je polno najrazličnejših očal, ki se razlikujejo tako po obliki kot po številu stekelc, pa še kakšno tehnologijo omenjajo tu in tam.

Kako izbrati prava?

Pomembno je, da se posvetujete s prodajalcem, ki vam bo glede na pogostos smučanja in razmer v katerih največkrat smučate znal svetovati kakšna očala izbrati. Če je le možno v trgovino s seboj vzemite svojo čelado, saj je pri izbiri smučarskih očal zelo pomembno to, da se vam prilagajajo tako na obraz kot tudi skupaj s čelado.

Ženska očala so nekoliko manjše od tistih za moške, seveda pa obstajajo tudi manjše za otroke vendar samo to ne bi smelo odločiti, kakšno velikost potrebujete za nakup.

Pomembne lastnosti očal:

Velikost: Na splošno za manjše obraze so najboljša očala tista z manjšimi okvirji in večji okvirji za večje glave / čelade. Ne smemo prezreti združljivosti z čelado.

Zaščita pred sevanjem:skoraj vsa smučarska očala, ki so danes naprodaj, bi morala ponujati zaščito pred ultravijoličnim sevanjem (UVA in UVB).

Število stekelc: najcenejša očala imajo le eno steklo, kar je morda povsem dovolj, če smučate v lepem vremenu in suhih razmerah, a že toplejši poznozimski dan bi lahko povzročil rosenje stekelc. Zato priporočamo, da kupite očala z vsaj dvema stekelcema (še bolje več), s čimer rosenja sicer ne boste popolnoma odpravili, a se v običajnih pogojih skoraj ne bo pojavilo.

Barva leče: ni slabšega kot pa, da vam lep smučarski dan prepreči napačna izbira barve leče. Na izbiro imate na stotine različnih barv, vendar so nekatere leče zasnovane tako, da delujejo bolje v določenih pogojih. Nekatere imajo večjo prepustnost svetlobe (VLT), nekatere pa manjšo. Tipične barve leč za slabšo vidljivost so rumena, rdeča, roza in modra. Te leče imajo večjo prepustnost svetlobe: 60-90%. Temnejše leče in leče z reflektivnimi sloji pa se uporabijo predvsem v boljših svetlobnih pogojih, ter imajo manjšo prepustnost svetlobe 5-20%.

Prezračevanje: Lahko računate da imajo praktično vsa kakovostna očala zračnike, ampak nekatera so boljša od drugih. Na splošno velja, da je boljše prezračevanje boljše v smislu preprečevanja rosenja. Pomembno je, da preverite ali je sistem zračenja vaših očal združljiv z obliko čelade, da se ne zamašijo reže; drugače bi se vaša očala malo bolj meglila.

Pomembno je tudi, da za očala pravilno skrbite

Shranjujte jih v mehki vrečki, po navadi je priložena; nikoli jih ne odlagajte s stekelci proti površini; za brisanje uporabite zgolj mehko, suho in čisto krpo (ne majice); pred shranjevanjem jih dobro posušite, a ne neposredno na soncu ali na radiatorju.

Značke: Smučanje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ