Kako izbrati prave dereze?

Kako izbrati prave dereze?
12.02.2019 AVTOR: M.V.

Najprej moramo vedeti predvsem, za kateri namen jih bomo potrebovali, za kakšen nakup in kateri način pritrjevanja je ustrezen.

Tako se moramo vprašati kakšen tip derez potrebujemo: Ali bomo dereze potrebovali predvsem za pohodništvo, gorništvo ali plezanje? Za visokogorje, sredogorje ali celo poledenele površine v mestu?

Pohodniške dereze

Dereze z 8 ali 10 zobmi, namenjene uporabi na snegu, torej hoji in turnemu smučanju. Lahko so narejene tudi iz aluminija. Primerne so za vse tipe čevljev.

Lastnosti:

  • Plus:lahke, enostavna uporaba, poceni

  • Minus: manj uporabne v strmem svetu, manj primerne za velike številke čevljev in težje uporabnike

Pohodniško-plezalne dereze

Dvanajstzobe dereze z vodoravnimi prednjimi zobmi in z najširšim spektrom uporabe, ustavita jih le težek kombiniran teren in strm led. Primerne so za poltrde in trde zimske čevlje.

Lastnosti:

  • Plus: razmeroma lahke, trpežne, zelo stabilne v strmem snegu, ne režejo snega, manj naporna hoja kot s plezalnimi derezami in cenovno dokaj ugodne

  • Minus: ne moraš zamenjati samo prednjih zob, ampak vesl prednji del dereze, manj primerne za strm led

Plezalne dereze

Dvanajstzobe dereze z navpičnimi prednjimi zobmi, namenjene plezanju zahtevnejših slapov in mešanih smeri. Primerne so za trde zimske pohodne čevlje.

Lastnosti:

  • Plus: trpežne, več možnih nastavitev prednjih zob (monopoint, dva zoba), zelo stabilne v ledu, lahko menjamo samo prednje zobe

  • Minus: težje, drage, manj udobne pri hoji

Mestne/mini dereze

Ne pozabimo še na najlažjo možnost - mini dereze. Primerne so za poledenele položnejše oz. lažje poti, torej mesto, park, sredogorje ipd., nikakor pa ne za visokogorje in zahtevne ture. Obljudene poti, v snegu hitro postanejo zdrsane in ledene, zato so mini dereze tam neprecenljive in dejansko precej koristnejše od ostalih tipov derez. Odvisno od terena izberemo model z večjimi ali manjšim zobci.

Značke: Pohodništvo
Komentarji
Ta novica še nima komentarjev
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ