Kako izbrati pravi pohodniški nahrbtnik?

Kako izbrati pravi pohodniški nahrbtnik?
30.07.2019 AVTOR: M.V., FOTO: Pixabay

Da je pravilna izbira velikosti pomembna, se hitro zavemo, ko vanj zlagamo opremo.

Če je nahrbtnik premajhen, bomo to spoznali že doma, ko bo – napolnjen – kar pokal po šivih ali pa nam sploh ne bo uspelo vanj zložiti vse opreme.

Če je prevelik in napol prazen, pa bomo to občutili med nošenjem, saj bo nahrbtnik opletal, oprema pa ne bo obstala na svojem mestu.

Poleg tega pa se velikokrat zgodi, da če kupimo prevelik nahrbtnik za svoje potrebe, ne pakiramo premišljeno in nosimo s seboj nepotrebno opremo.

Nahrbtnik si v trgovini oprtajmo in bodimo pozorni na udobje, naramnice nas ne smejo tiščati, preverimo, kako se nam prilega bočni pas. Navadno pomerjamo prazen nahrbtnik, ki je seveda mnogo lažji, kot bo na turi. Ne zanemarimo teže praznega nahrbtnika, saj se grami, zlasti na daljših turah, ob bolj polnem nahrbtniku hitro seštevajo v kilograme.

Enodnevni pohod

Večina nahrbtnikov za en dan je velikosti od 20 do 35 litrov, manjši zadostujejo za poldnevne pohode, medtem ko boste želeli poseči po 35-litrskem za celodnevni pohod, saj boste potrebovali več vode, hrane in opreme. Za celodnevne pohode pozimi pa priporočamo nekoliko večje nahrbtnike do 45 litrov. Manjši nahrbtniki običajno nimajo prečnih prekatov (razen za hidracijski meh), pozorni pa bodimo, da imajo dovolj žepov, tako zunanjih kot notranjih, ki nam omogočajo, da vsebino pravilno razporedimo, zunanji stranski in vrhnji žepi pa poskrbijo za hiter dostop do opreme, ki jo večkrat izvlečemo iz nahrbtnika.

Pohod za vikend

Večine enodnevnih nahrbtnikov ne morate uporabiti za nekajdnevne pohode, saj potrebujete več opreme, kot je spalna vreča, šotor, več oblek itd. Vsa ta oprema potrebuje več prostora, ne glede na to, kako lahkotno pakirate. Za od eno do tri noči so ustrezni od 40- do 50-litrski nahrbtniki.

Večina nahrbtnikov velikosti do 50 litrov ima vsa pomembnejša pritrdišča za opremo (tudi smuči, cepin, palice).

Večdnevni pohod

Nahrbtniki za večdnevna potovanja imajo prostornino tudi do 100 litrov, za nekajdnevna potovanja in daljše pohode v zimskih razmerah pa izberemo nahrbtnik s prostornino med 50 in 80 litri. Oboji imajo običajno, poleg dodatnih žepov, tudi prekatni sistem, kar pomeni, da lahko po vsebini posežemo tudi skozi spodnji del nahrbtnika in lahko vanj bolj smotrno zložimo opremo.

Ne pozabite pa na to, da mora biti pri odločitvi za nakup na prvem mestu udobnost in takoj za njim funkcionalnost.

Značke: Pohodništvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ