Kako otroke prepričati, da gredo raje v hribe?

Kako otroke prepričati, da gredo raje v hribe?
20.06.2022 AVTOR: M.V., FOTO: Pixabay

Obožujete hribe, a svoje najmlajše težko prepričate, da se vam pridružijo na pohodih? Spodaj preberite nekaj idej in nasvetov, kako svoje otroke navdušiti nad pohodništvom.

1. Pohodniški izlet prilagodite njihovim željam

Vsekakor boste morali turo in tempo prilagoditi najmlajših pohodnikom. Če se prvič odpravljate na pohodniško avanturo, vprašajte vašega otroka, ali bi želel s sabo vzeti prijatelja. Otroci v družbi lažje premagajo različne ovire, saj se vmes igrajo in delijo izkušnjo s prijateljem. Če ste se v hribe že večkrat odpravili, vprašajte vašega otroka, kam bi želel iti in mu opišite nekaj možnosti. Na primer do planinske koče, kjer imajo odlična igrala oziroma odlične palačinke, na pohod ob reki oziroma jezeru, kamor bodo lahko metali kamenčke in opazovali vodne živalice itd.

2. Spremenite njihov pogled na pohodništvo

Če vaši otroci zbežijo stran, ko jim omenite hribe in pohodništvo, poskušajte izlet oblikovati drugače. »Gremo v gozd in poiščimo najvišje drevo!« »Odpravili se bomo na posebno dogodivščino!« Če imajo vaši otroci najljubšega junaka iz risank in pravljic, poskušajte oblikovati posebno zgodbo, ki bo vaše otroke navdušila nad dogodivščino, na drugi strani pa se izognite besedam hoja, pohod in hribi.

3. Vedno si vzemite čas za različne aktivnosti

Če otrokom obljubite piknik, ko pridete do cilja, morate vedno držati obljubo. Ko otroci postanejo utrujeni in jim začne padati motivacija za hojo, na plan potegnite ideje za različne igrice in aktivnosti, kot so na primer iskanje zaklada v obliki največjega storža, lovljenje ravnotežja na starem štoru, poslušanje ptičk itd. Vedno imejte pripravljeno zanimivo aktivnost oziroma igrico za trenutek, ko otroci postanejo malo utrujeni.

4. Bodite pripravljeni na vse

Vedno, ko se odpravite na izlet/pohod, imejte pripravljenih dovolj prigrizkov za otroke. Poleg tega pa je zelo pomembno, da otrok na pohodu ne zebe in imajo suha oblačila. S seboj vzemite tudi dodatna oblačila, če se morda otroci zmočijo pri igranju ob potočku ali pa jih začne na pohodu zebsti.

5. Vključi otroke v pripravo pohoda

Otroci so vedno navdušeni, če so vključeni v načrtovanje in odločanje o tem, kam se boste odpravili. Starejši kot so, več odgovornosti jim lahko naložite. Lahko vam pomagajo pripraviti vso opremo ali pa jim dovolite, da svoj nahrbtnik pripravijo sami (seveda na koncu preverite, ali je v njem vse, kar potrebujejo). Otroci vam lahko pomagajo pripraviti malico, če so starejši, pa jih prosite, da tokrat kar sami poskrbijo za obrok na poti.



Značke: Pohodništvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ