Kako pravilno skrbeti za vaše pohodniške čevlje?

Kako pravilno skrbeti za vaše pohodniške čevlje?
26.07.2017 AVTOR: Maja Vojska
Predstavljamo vam 5 preprostih načinov, kako boste poskrbeli, da bodo vaši pohodniški čevlji zdržali kar nekaj let.
  1. Počasi se lotite »uhojanja « novih čevljev

Ameriški strokovnjak, ki že 20 let vodi delavnico, ki popravlja čevlje predlaga, da novih čevljev ne zaščitimo takoj z vsemi možnimi preparati. Ampak jih najprej obujemo (v lepem vremenu, brez vlage in dežja) ter pustimo, da se oblikujejo po naši nogi. Ko postane usnje malo bolj mehko, dodamo poseben vosek za čevlje, ki bo ob enem zaščitil čevlje in jim dal trajnost. 

  1. Čevlji naj bodo čisti in suhi

Seveda se bodo vaši čevlji na zunaj zmočili in umazali, a pomembno je da blato na njih ne ostane predolgo. Ko pridete domov jih nemudoma očistite z vodo in nežno skrtačite. NIKOLI ne dajte čevljev pod radiator ali kakšno drugo grelno telo. Zaradi prevelike toplote lahko usnje popoka. Posušite jih počasi.

  1. Po uporabi odstranite vložke

Če ste hodili po dežju, je seveda priporočljivo da odstranite vložke. A strokovnjaki svetujejo, da vložke odstranite po vsaki uporabi. »V notranjosti čevlja se nabere vlaga (potenje) zato je pomembno, da jih odstranimo po uporabi, da se notranjost čevlja primerno posuši. « Mokri vložki pa lahko začnejo tudi hitro oddajati neprijeten vonj. Odstranite jih iz čevlja in pustite sušiti čez noč- to bo povsem zadostovalo.

  1. Redno skrbite za impregniranje čevljev

Da bi bili tudi v dežju brez skrbi, uporabite razpršilo za impregniranje. Tanek sloj impregnacijskega laka bo zavaroval obutev pred dežjem in madeži.

Kupite ga lahko v obliki spreja. To je izdelek, ki ga lahko uporabite na obutvi iz usnja, nubuka ali tekstila, njegova prednost je tudi zelo preprosta uporaba. Na čiste čevlje poškropite sredstvo, približno 20 centimetrov stran od čevlja. Za najboljši učinek sušite 24 ur.

  1. Izogibajte se slane vode

Če se odpravljate na pohode in izlete ob morju, pazite da čevelj ne pride v stik s slano vodo. Prečkanje potokov in rek je povsem drugega. V stiku s slano vodo, vam bodo začeli hitro rjaveti sistemi za vezalke. Če že pridejo v stik s slano vodo, jih nemudoma očistite.

Značke: Pohodništvo
Ključne besede:
Komentarji
Ta novica še nima komentarjev
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ