Kako preprečiti ožuljene noge?

Kako preprečiti ožuljene noge?
13.09.2022 AVTOR: Maja Vojska
Žulji so lahko prava nadloga, ko se odpravimo v hribe. In ker so za pohodnike najpomembnejše orodje noge, preverite kako se izogniti žuljavim nogam.

Kaj povzroča žulje?

Hoja je ponavljajoče se gibanje katero združuje ogromno manjših korakov. Čeprav ste v vrhunski formi je velika možnost, da bo ponavljajoč se gib povzročil neprijeten žulj na peti.

Zakaj pohodni čevlji povzročajo žulje?

Trenje – drgnjenje stopala ali pete ob notranjost slabo obutega čevlja. To z drgnjenjem ustvarja trenje, ki se počasi razvije v boleč žulj.

Vlaga – Topla stopala + vlaga = žulj! Da se izognemo žuljem je pomembno, da ohranimo stopala hladna in suha. K čemur pa zelo pripomore previdna izbira pri nakupu kvalitetne pohodne obutve.

Nakup kvalitetnih čevljev

Zelo pomembna odločitev pri nakupu pohodnih čevljev je, da izberemo pravo velikost. Po dolgi hoji včasih stopala zatečejo zato morate razmišljati tudi o tem, da vam čevlji niso povsem vliti. Za daljše pohode je tudi priporočljivo, da so čevlji že vnošeni in oblikovani po vašem stopalu.

Vezanje vezalk

V večini situaciji se zgodi, da so najmanjše stvari preprosto spregledane! Čevlje je potrebno primerno zavezati in zatisniti, saj ne želite da se vam stopalo drsi znotraj čevlja in ustvarja nepotrebno trenje, ki se lahko kmalu razvije v neprijeten žulj.

Izogibanje vlagi

Pomembno je, da stopala ostanejo suha znotraj čevljev še posebej je dobro preveriti če so čevlji še vedno vodoodporni. Pred vsakim pohodom jih za vsak slučaj še enkrat pošpricajte z zaščitnim sredstvom.

Izbira nogavic

Pravilna izbira nogavic prav tako pripomore k udobju, zelo je nepriporočljivo je da ne obujete nogavic narejenih iz bombaža, saj bombaž hitro vpija vodo za sušenje pa potrebuje dalj časa. Priporočljive so volnene ali sintetične nogavice.

Pedikura pred odhodom

Dobro je da si pred pohodom postrižemo nohte na nogah saj prav ti povzročijo mnogo žuljev in oteklin.

Pazite na kamenčke v čevlju

Včasih se zgodi da se kljub skrbnem planiranju žulji še vedno pojavijo, zato je pomembno skrbeti da nam na primer zemlja, listje, pesek ne prideta v čevelj kar se velikokrat rado zgodi.

Čas za počitek, ko so stopala utrujena

Ko hodite po več ur in so vaša stopala popolnoma razgreta in otečena kar je popolnoma normalno,si morate vzeti čas za počitek, saj so prepotena in razgreta stopala popolna za razvoj žuljev. Pet minutni počitek vas lahko reši pred vso nadlogo žuljev.

Ko je že prepozno

Ko čutimo da se bo žulj pojavil je dobro, da ta del prelepimo na primer z Moleskin trakom ki bo preprečil nadaljnje drgnjenje. Žuljev v večini ni priporočljivo prebadati, saj se potem lahko razvije infekcija, ki pa povzroči še mnogo nezaželenih težav. Ko pa ne gre drugače in je žulj enostavno preveč boleč je priporočljivo, da se ga prebode s sterilno iglo in se ga ustrezno posuši. Oteklino pa je potrebno razkužiti in nanj namestiti obliž.

Na kratko

  • Trenje + vlaga = žulj
  • Pravilna obutev
  • Volnene nogavice in izogibanje vlagi
  • Moleskin trak in obliži
  • Prebadanju žuljev se poiskušajte izognit
Značke: Aktivnosti
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ