Kako v naravi zmanjšati naše sledi?

Kako v naravi zmanjšati naše sledi?
07.11.2019 AVTOR: M.V., FOTO: Pixabay

Kot pravijo v hribih moramo pustiti le odtis svojega čevlja. Spodaj najdete nekaj nasvetov, kako zmanjšati svoj vpliv na naravo.

Kot prvo moramo vedno imeti v mislih, da vse odpadke odnesemo s seboj nazaj v dolino oziroma iz gozda. Če najdemo smeti drugih, pa je prav da jih poberemo in odnesemo do smetnjaka. Tudi kadar smo v planinskih kočah, odnesemo svoje smeti s seboj v dolino, saj nam je verjetno jasno, da v gorah komunalna podjetja ne odvažajo smeti s tovornjakom.

Avto puščamo le na za to predvidenih mestih in hodimo po urejenih poteh.

Ko se kopate v rekah in jezerih omejite uporabo sončne kreme, vsekakor pa ne pozabite, da se v Triglavskem narodnem parku ne smete kopati.

Čeprav se je v zadnjih letih razširila praksa, da ljudje povsod postavljajo kamnite skulpture (možiclje) brez razloga. Namen možicljev je v označevanju poti, ne postavljajte jih brez razloga.

Ne vpijemo in ne poslušamo glasbe, ampak se prepustimo zvokom iz narave.

Če nabiramo zelišča, gobe, jagodičevje ali druge darove narave, naberemo toliko, kolikor potrebujemo. Ne poberemo manično vsega.

Obnašamo se čim bolj spoštljivo do vseh živih bitij.

Naravi morda vsaj malo pomagamo tudi s tem, da podpiramo znamke, ki izdelujejo oblačila iz recikliranih materialov ter ravnajo kar se da odgovorno do ljudi, živali in okolja. Takšnim vrednotam dajeta velik pomen tudi znamki Fjallraven in Patagonia.

Vedno se moramo zavedati, da smo v naravi le gostje in moramo zanjo čim bolje skrbeti.

Značke: Pohodništvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ