Kakšna bo prenovljena Mozirska koča?

Kakšna bo prenovljena Mozirska koča?
22.04.2021 AVTOR: M.V., FOTO: PD Mozirje

Upravni odbor Planinskega društva Mozirje je na seji potrdil idejni načrt za novo Mozirsko kočo.

Kot je razvidno iz grafik, bo koča dimezijsko podobna prejšnji, vizualno pa bo obdržala klasičen alpski slog. Število ležišč bo ostalo nespremenjeno (cca. 50). Stara koča je bila večkrat dograjena in zato prostori niso bili optimalno izkoriščeni. V novi koči se bo na ta račun povečala uporabnost in dostopnost prostorov.

Že v postopku za pridobivanje gradbenega dovoljenja

Projektivno podjetje PLANING PRO d.o.o. iz Mozirja je že izdelalo tudi celotno dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja. Vodja projekta Darja Bezovnik Planovšek je povedala, da je avtorica idejne zasnove arhitektka Maja Bezovšek. Dokumentacija za pridobitev gradbenega dovoljenja je že bila poslana mnenjedajalcem za izdajo projektnih pogojev in mnenj.

Planinska zveza Slovenije podala pozitivno mnenje

Z načrti za novo Mozirsko kočo so se seznanili tudi pristojni na Planinski zvezi Slovenije. V četrtek, 15. aprila 2021, se je vodja projektov pri PZS Miro Eržen sestal s predsednikom PD Mozirje Boštjanom Goličnikom ter z vodjo projekta Darjo Bezovnik Planovšek. Na podlagi dolgoletnih izkušenj z drugih planinskih postojank po Sloveniji je podal nekaj predlogov za izboljšave. Sicer je povedal, da PZS projekt podpira in bo pomagala po svojih močeh.

Prvi razpis za sofinanciranje je že odprt

V gradbenem odboru za novo Mozirsko kočo si prizadevajo, da bi gradbeno dovoljenje dobili v najkrajšem možnem času, saj je to pogoj za prijavo na razpise za sofinanciranje takšnih projektov. Na občini Mozirje se že intenzivno pripravljajo za prijavo na vse razpise, kjer bi lahko počrpali namenska sredstva. Prvi ustrezen razpis se je že odprl, tako da se dokumentacija za to prijavo že pripravlja.

Rekonstrukcija dovozne ceste se začne proti koncu maja

Agencija RS za okolje je pred nekaj dnevi že izdala soglasje za rekonstrukcijo dovozne ceste od Alpskega vrta do Mozirske koče. Gradbena dela, s katerimi bodo zagotovili bolj položen dovoz do nove koče, bodo stekla predvidoma proti koncu maja. Glavni izvajalec bo podjetje GP Brlec d.o.o., ki je brezplačno pomagal že pri odstranjevanju ostankov požarišča. Financiranje rekonstrukcije ceste bo zagotovila občina Mozirje.

Kriminalistična preiskava še v teku

Kriminalistična preiskava v zvezi s požarom Mozirske koče še ni zaključena, zato še tudi ni nobenih novosti s strani zavarovalnice glede odškodnine.

Ob vikendih obiščite nadomestno kočo

Najemnica Mozirske koče Alenka Vetrih se je konec marca dogovorila z Gorsko reševalno službo Celje za najem njihovega zavetišča, koče, ki je v neposredni bližini pogorišča. Od 1. aprila z velikim veseljem ponovno postreže obiskovalce Mozirske planine. Odprto imajo ob vikendih, izjema so dnevi z res slabimi vremenskimi razmerami. Vabljeni, da spremljate Facebook stran Mozirska koča in tam izveste vse novosti v zvezi z odpiralnim časom in ponudbo.

Zbranih že več kot 45.000 evrov

Prodaja priložnostnih majic, naglavnih trakov in nakupovalnih vrečk v TIC Mozirje in v spletni trgovini še vedno poteka, s prodajo smo zelo zadovoljni. Do sedaj se je prodalo že več kot 300 izdelkov. Skupaj z ostalimi donacijami je trenutno v skladu za novo kočo zbranih že dobrih 45.000 evrov.


Značke: Pohodništvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ