Kje v Sloveniji lahko sankate?

Kje v Sloveniji lahko sankate?
13.12.2018 AVTOR: M.V., FOTO: Sankališče Mišouh

V zimskih mesecih je sankanje možno praktično povsod, če imamo srečo s snegom tudi v dolinah.

Potrebujete le sanke in primeren hrib. Poleg sankanja v lastni režiji, kjer morate malo zagristi v hrib, pa se lahko snežnim radostim predate tudi na urejenih sankališčih, ki ponujajo tako dnevno kot nočno sankanje. Sankanje po urejenih stezah je prava zimska zabava za vse, ne glede na starost, spol ali športno znanje. Kje vse vas bodo na vrh proge pripeljali s sedežnico, terenskim vozilo ali celo s traktorjem si preberite spodaj.


Sankališče Termin Dolžina Kdaj Cenik Število voženj
Velika Planina ČET-NED 2,5 km Nočno 20 odrasli/18 študenti, upokojenci/16otroci Neomejeno
Gozd Martuljek Po dogovoru 2,5 km Dnevno/nočno 10 dnevno/ 15 nočno sankanje Dva spusta
Sankališče Mišouh Po dogovoru 2,5 km Dnevno/nočno 14 dnevno/ 18 nočno sankanje Dva spusta
Smučišče Krvavec PET-SOB / Nočno 20 odrasli/18 mladi, upokojenci/15 otroci Neomejeno
Smučišče Stari vrh Vse dni 3 km Nočno 16 ena ura / tri ure 37 Neomejeno
Sankanje iz prelaza Ljubelj po dogovoru 2,5 km Dnevno/nočno 25 Traja 2 uri
Sankanje na Jezerskem Po dogovoru 3 km Dnevno/nočno 15 Dva spusta

Kje pa lahko sankate sami?

Vam ni težko hoditi v hrib in s seboj nesti ali vleči sanke? Potem vam ne bo težko najti primernih lokacij za sankanje, če pa nimate idej pa preverite, kateri so naši predlogi.

Logarska dolina na primer ponuja kar pet lokacij za sankanje. Če sank nimate, si jih lahko tam tudi izposodite.

Če boste v bližini Kranjske gore, se odpravite na sprehod do koče v Krnici in če s sabo vzamete še sani, saj vas bo spust zagotovo navdušil in se ga bo splačalo ponoviti.

Zelo priljubljen je na primer tudi spust izpod Doma pod Storžičem ali pa nočni spust na Soriški planini, ki je organiziran vsako polno luno. Ob posebnih priložnostih ga začinijo še z baklami, možna pa je tudi izposoja sank in pležuha. Proga je dolga 400m, do vrha pa se dostopa peš.

Večina smučišč ima podnevi urejeno tudi kratko sankaško progo, kjer lahko uživate z otroci.

Oprema za sankanje

Seveda pa ne pozabite, da lahko tudi s sankami dosežete velike hitrosti, zato se dobro zaščitite in na glavo poveznete čelado in si za boljšo vidljivost nadenete smučarska očala. Oblačila naj bodo topla, priporočamo pa, da si obujete čevlje z bolj grobim podplatom. Najbolj praktičen za sankanje, nočno ali dnevno, je kombinezon, v katerem boste ostali na suhem. Če se odpravljate na nočno sankanje, pa vam svetujemo, da s seboj vzamete tudi naglavno svetilko. Urejene proge so seveda razsvetljene, a ne bo prav nič škodilo, če imate pri sebi še dodaten vir osvetlitve za boljši vidljivost. Nekateri ponudniki imajo v najem sank vključeno tudi izposojo naglavne svetilke.

Hitrost sankanja prilagodite svojim sposobnostim in seveda upoštevajte tudi navodila pristojnih, da boste imeli na dogodivščino vsi vključeni le lepe spomine.

Značke:
Ključne besede:
Komentarji
Ta novica še nima komentarjev
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ