Koča na Klopnem vrhu

Koča na Klopnem vrhu
09.09.2016 AVTOR: Matej Luzar
Klopni vrh se ne ponaša z razgledom, je pa zato toliko bogatejša njegova zgodovina. Na območju so med drugo svetovno vojno potekali pomembni boji in tudi Koča na Klopnem vrhu je močno zaznamovana s preteklostjo.

Koča na Klopnem vrhu (1280 m)

Lokacija: gore severovzhodne Slovenije

GPS podatki postojanke: 46,5019°N / 15,3993°E

Obratovalni čas
Koča je z izjemo ponedeljkov stalno odprta.

Kontaktni podatki
Telefon: 031 565 933

Izhodišča za dostop: Dom na Osankarici, Ruška koča na Arehu, Smolnik, Koča na Šumiku, Rogla, Ruše

Ture v bližini: Klopni vrh (15 min), Tiho jezero (Falski ribnik) (45 min), naravni rezervat Šumik (2 h), Koča na Pesku (2.15 h), Ruška koča (3.30 h), naravni rezervat Črno jezero (3.30 h)

Koča stoji na razgledni jasi severovzhodno od Klopnega vrha na Pohorju. Klopni vrh je sicer gozdnat in brez razgleda, je pa zanimivo njegovo poimenovanje. Zapira nižje ležečo obširno planoto na vzhodnem Pohorju, katere površina vodoravnega preseka na višini 1300 metrov je bistveno manjša od površine enako visokega Miznega vrha, ki se nahaja jugovzhodno od Klopnega vrha. Od tod verjetno imeni – miza in klop.

Pred vojno je v neposredni bližini današnje koče stala gozdarska koča falskega grofa Zabea, ki jo lahko brez slabe vesti poimenujemo kar vila. Partizani so jo leta 1941 požgali, da se v njej ne bi naselil okupator. Istega leta je v bližini koče potekala prva odprta bitka, v kateri so borci Pohorskega bataljona premagali Nemce. V spomin na ta dogodek so ob koči postavili spomenik. Na ostankih kletne etaže pred vojno postavljene zgradbe so uredili razgledno teraso.

Koča je z izjemo ponedeljkov stalno odprta. V jedilnici nudi 40 sedežev, približno toliko ljudi pa lahko sedi tudi na terasi. V koči lahko prenoči 16 oseb. Koča je po urejeni cesti dostopna tudi z avtomobilom.

Podobno kot na Klopnem vrhu tudi pri koči pod njim razgled zastira gozd. Kljub temu sta na severovzhodni strani vidna del Ruš in Maribora. Je pa zato toliko več možnosti za nadaljevanje poti po okolici, koča pa je tudi del Slovenske planinske poti.

Značke: Postojanke, Kulinarika
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ