Koča na Kokoši

Koča na Kokoši
18.01.2017 AVTOR: Matej Luzar
Razgledna vzpetina nad turistično znano Lipico vabi z odličnimi razgledi, njen obisk pa lahko združimo z ogledom katere od številnih kraških znamenitosti.

Koča na Kokoši (674 m)

Lokacija: Notranjska in Primorska

GPS podatki postojanke: 45,64421°N / 13,90003°E

Obratovalni čas
Koča je odprta vsak petek popoldne ter ob sobotah, nedeljah in praznikih. Po predhodnem dogovoru jo odprejo tudi izven rednega delovnega časa.  

Kontaktni podatki
Telefon: 040 516 282

Izhodišča za dostop: Lokev, Lipica, Pesek, Krvavi Potok, Gročana, Prelože pri Lokvi

Ture v bližini: Kokoš (5 min), Veliko Gradišče (45 min), Kobilarna Lipica (1 h), Lokev (1.45 h), jama Vilenica (2 h), Škocjanske jame (5 h)

Koča na Kokoši stoji na vzpetini, imenovani Jirmanec, ki se razteza nad turistično znano Lipico. Pod njo se nahajata tudi največja slovenska vas Lokev in najstarejša turistična jama v Evropi, Vilenica. Koča nosi ime po 674 metrov visokem vrhu Kokoš, ki je od koče oddaljen dobrih pet minut. V bližini koče in pod pobočjem Jirmanca zasledimo dva mejna kamna, ki sta ostanek nekdanje fevdalne zemljiške delitve posesti na Krasu. Le 30 minut jugovzhodno od koče se nahaja vrh Veliko Gradišče, ki je s svojimi 741 metri najvišji vrh tržaško – komenskega Krasa. Na jugozahodnem pobočju je nekoč stalo gradišče, ki je bilo porušeno v 5. stoletju.

Koča je odprta vsak petek popoldne ter ob sobotah, nedeljah in praznikih. Po predhodnem dogovoru jo odprejo tudi izven rednega delovnega časa. V jedilnici zagotavlja 45 sedežev, na skupnih ležiščih pa 15 ležišč.

Koča na Kokoši je odlično razgledišče. V jasnih dneh lahko opazujemo Triglav s sosednjimi vrhovi, Dolomite, kraške vrhove (Nanos, Vremščico, Slavnik) ter obalo z zaledjem in bližnjimi mesti (Koper, Izola, Piran, Trst, Videm in celo Benetke). Obisk koče lahko združimo z ogledom drugih znamenitosti sežanskega Krasa od Sežane, Lokve, Lipice do Škocjanskih jam.

Značke: Postojanke, Kulinarika
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ