Koča na Kriški gori naj visokogorska in Mihov dom na Vršiču naj planinska koča 2020

Koča na Kriški gori naj visokogorska in Mihov dom na Vršiču naj planinska koča 2020
04.09.2020 AVTOR: M.V.

Obiskovalci gora so v tradicionalnem poletnem izboru Planinske zveze Slovenije (PZS) in medija Siol.net Naj planinska koča 2020, v kateri je sodelovalo 156 slovenskih koč, za naj visokogorsko planinsko kočo okronali Kočo na Kriški gori, za naj planinsko kočo Mihov dom na Vršiču.

V Sloveniji se 156 oskrbovanih planinskih koč trudi za dobro počutje in toplo zavetje obiskovalcev gora. Z velikim številom oddanih glasov so planinci pokazali, da cenijo trud oskrbnikov in gostoljubje planinskih koč. V finale so z glasovi uvrstili deseterico, za zmagovalki pa izbrali koči, ki sta pozitiven zgled za preostale. V Planinski zvezi Slovenije smo veseli, da so se v letošnji posebni planinski sezoni obiskovalci planinskih koč v tako velikem številu odzvali na tradicionalno akcijo Naj planinska koča. Kar 67.500 oddanih glasov je odločalo o tem, kateri dve koči v posamezni kategoriji se bosta lahko ponašali s tem prestižnim priznanjem. Nedvomno so bili pogoji za delo v kočah letos še posebej zahtevni in se je moralo osebje za dobro in varno počutje obiskovalcev še posebej potruditi.

Nova pridobitev na Kriški gori, ki je postala prava Instagram senzacij:

»Glede na razmere in zelo pozen začetek planinske sezone so bile malenkostno v prednosti lažje dostopne koče, kar pa ne zmanjšuje vrednosti zasluženih priznanj. Ob tem poudarjamo, da ob tem ko obiskovalci glasujejo za svojo najljubšo kočo, preverjamo tudi ostale pomembne dejavnike, ki vplivajo na poslovanje koče in tam, kjer je koča v najemu, tudi da najemniki spoštujejo dogovorjene najemne pogoje in druge obveznosti, ki izhajajo iz statusa planinske koče PZS. Pridobljeno in podeljeno priznanje mora torej biti obveza prejemnikom za nadaljnje dobro delo, ostalim kočam pa spodbuda, da temu zgledu sledijo v vseh vsebinah svojega delovanja. Iskrene čestitke letošnjim prejemnikom naziva naj planinska koča in obenem iskrena zahvala vsem, ki so pripomogli k temu nazivu,« je ob nazivu povedal podpredsednik PZS Miro Eržen.

Kočo na Kriški gori smo tudi mi predstavili v letošnji izdaji revije NaProstem+, kjer vsako leto predstavimo 35 slovenskih koč >>>

Naj visokogorska planinska koča 2020 je postala Koča na Kriški gori (PD Križe), ki leži na višini 1471 metrov na zahodnem delu podolgovatega slemena Kriške gore. »Nagrada je potrditev našega dolgoletnega dobrega dela in vsem, ki so glasovali za kočo, se jim za glasove zahvaljujem. Dober oskrbnik mora širiti dobro voljo, pozitivno energijo. Ko stopiš v kočo, moraš čutiti prijaznost in da so te veseli,« je delo odličnega oskrbnika povzel Denis Berra, ki je delo »šefa« v Koči na Kriški gori prevzel pred tremi leti. »Oskrbnik mora biti malce psiholog, da oceni želje planincev. A delo oskrbnika niso počitnice, treba je zavihati rokave in delati na polno, kar planinci opazijo. A z dobro voljo se vse zmore. Slaba volja je za dolino.« Ob tem je Berra tudi potožil, da ga v slabo voljo spravijo pohodniki, ki še posebej v letošnjem »koronskem« letu, »svinjajo« po slovenskih planinah. Kot bi pozabili, da morajo smeti odnesti s sabo v dolino.

»Nagrade smo izjemno veseli,« je k nazivu naj visokogorska koča 2020 dodal predsednik PD Križe Stanislav Ficko. »Denis je s svojo ekipo v kočo prinesel nov duh in zagnanost, kar se pozna pri večjem številu obiskovalcev koče, kot tudi na poslovnih rezultatih. Je gostinec po izobrazbi in ve, kaj so odlike dobrega gospodarja koče. Ekipa je mlada in zagnana, zna hitro pripravit in ponuditi okusno hrano. Imeli smo že različne oskrbnike, vsak ni bil dober, a z Denisom in njegovo ekipo smo res zelo zadovoljni.« Planinsko društvo je v koči in okolici v zadnjih letih tudi marsikaj obnovilo. Te dni urejajo zunanje sanitarije, uredili so čistilno napravo, nekaj sob ter dokončali ograjo okoli koče.

Naslov si je prislužil tudi Mihov dom na Vršiču

Naslov naj planinske koče 2020 si je prislužil Mihov dom na Vršiču (PD Kranjska Gora), ki z višine 1085 metrov ponuja lep razgled na Julijske Alpe. »Vesel sem, da je nagrada v naših rokah. Mislim, da je pretehtalo to, da so ljudje opazili spremembe v okolici doma in kulinariki, četudi sva s partnerico tukaj šele od oktobra. Opažava, da se ljudje vračajo k nama. Cenijo najino delo, trud in ustrežljivost. Oskrbnik je tista oseba, s katero ima pohodnik prvi kontakt in veste, koliko je prvi stik pomemben,« je bil nad nagrado navdušen oskrbnik Mihovega doma Aleš Štefe. Dober oskrbnik ni zgolj tisti, ki skrbi za okusne jedi, temveč mora biti dober poznavalec okoliških gora. »Te dni je k nam prišla gospa iz Nemčije, saj da je slišala dober glas o koči. Ostala bo cel teden in skupaj smo sestavili seznam planinskih izletov za vsak dan. V času karantene sva s partnerico prehodila vse okoliške gore z namenom, da bova lahko dobro svetovala planincem, kateri so primerni pohodni za njihovo kondicijo. Zaradi koriščenja turističnih bonov namreč v koče prihajajo tudi manj izkušeni planinci.« Mihov dom na Vršiču je v lasti Planinskega društva Kranjska Gora, ki je v zadnjih petih letih veliko vložilo v obnovo. Dom ima novo streho, kuhinjo in postelje. Zato je toliko bolje, da zanj skrbi dober oskrbnik. »Veseli smo nagrade, ker vidimo da Aleš in Petra res dobro delata. Znata poskrbeti za dobro kulinariko, kot tudi za okolico doma. Gost mora v domu začutiti toplino in prijaznost. V društvu z njima dobro sodelujemo,« je dodal predsednik PD Kranjska Gora Marko Kopač.

Značke: Postojanke
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ