Koča na Naravskih ledinah

Koča na Naravskih ledinah
23.09.2016 AVTOR: Matej Luzar
Uršlja gora, najvzhodnejši vrh Karavank, velja za zelo priljubljen pohodniški cilj. Koča na Naravskih ledinah stoji nekoliko nižje, a prav ob poti na Uršljo goro, zato je lahko dobrodošla vmesna postojanka, s prijetno lego pa tudi samostojen izletniški ci

Koča na Naravskih ledinah (1072 m)

Lokacija: Karavanke

GPS podatki postojanke: 46,48644°N / 14,93759°E

Obratovalni čas
Koča je od junija do septembra stalno odprta, sicer pa ob vikendih in praznikih. 

Kontaktni podatki
Telefon: 02 82 21 001, 041 924 221

Izhodišča za dostop: Ravne na Koroškem, Mežica, Prevalje, Ciganija, Žerjav (koča je dostopna z avtomobilom)

Ture v bližini: Dom na Uršlji gori (1.30 h), Jankovec (1.30 h), Poštarski dom pod Plešivcem (3 h), Andrejev dom na Slemenu (2 h)

Koča stoji na jasi na zahodnem boku Uršlje gore ob cesti, ki pripelje z Raven na Koroškem in pelje naprej proti Križanu, Slovenj Gradcu in na Uršljo goro. Zgradbo je postavil mežiški rudnik v bližini nekdanjega rudokopa. Rudnik je zgradbo odstopil Planinskemu društvu Ravne na Koroškem, ki jo je preuredilo v planinsko postojanko in zraven nje zgradilo depandanso; planinsko postojanko je odprlo 24. maja 1964. Leta 1978 so kočo adaptirali in povečali, leta 1986 pa so napeljali telefon. Leta 1990 so namestili centralno ogrevanje in napeljali vodovod.

Koča je od junija do septembra stalno odprta, sicer pa ob vikendih in praznikih. V gostinskem prostoru nudi 40 sedežev, na klopeh pri mizah ob koči pa je prostora za kar 200 ljudi. V šestih sobah je 13 postelj, na skupnem ležišču pa 16 ležišč.

Jaso, na kateri stoji koča, obdajajo gozdovi, zato od koče ni razgleda. Če se povzpnemo po poti na Uršljo goro na deset minut oddaljen odprt svet nad kmetijo Naravnik, se odpre lep razgled proti jugu in zahodu, pogled proti severu in vzhodu pa zakriva Uršlja gora. Na jugu vidimo Sleme in Smrekovško pogorje s Smrekovcem, Komnom in Travnikom, na jugozahodu Raduho, Olševo in Savinjske Alpe, na zahodu pa Peco.

Značke: Postojanke, Kulinarika
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ