Koča na planini Kuhinja

Koča na planini Kuhinja
27.05.2016 AVTOR: Matej Luzar
Ob vznožju strmih južnih pobočij Krna je pet prijetnih planin, več kot primernih za sproščene in nezahtevne pohode. Na planini Kuhinja je tudi planinska postojanka, ki predstavlja odlično izhodišče za vzpon na Krn ali okoliška potepanja.

Koča na planini Kuhinja (1002 m)

Lokacija: Julijske Alpe

GPS podatki postojanke: 46,2413°N / 13,663°E

Obratovalni čas
Koča bo v letošnji sezoni od 4. junija dalje stalno odprta, do takrat pa jo lahko obiščete ob sobotah, nedeljah in praznikih.

Kontaktni podatki
Telefon: 05 925 05 32, 051 688 684
Spletna stran

Izhodišča za dostop: Kobarid, Kamno, Vrsno, Krn (koča je dostopna tudi z avtomobilom)

Ture v bližini: Mrzli vrh (2 h), jezero v Lužnici (2.45 h), Krn (3 h), Gomiščkovo zavetišče na Krnu (3 h), Batognica (3.30 h), 

Koča stoji na spodnjem robu planine Kuhinja, ene od petih planin ob vznožju strmih južnih pobočij Krna nad razloženo gorsko vasico Krn. Planinsko društvo Kobarid se je že leta 1974 odločilo, da bo v osrčju svojih planin zgradilo planinsko postojanko. Leta 1980 so na planino Kuhinja napeljali elektriko in začeli s pripravami za gradnjo, graditi pa začeli dve leti pozneje. Kočo so odprli 3. junija 1984. Leta 1987 so zgradili še prizidek za sanitarije. V kočo je avgusta 1994 udarila strela in zanetila požar, zaradi katerega je do tal pogorela. Planinci so tako zavihali rokave še enkrat in zgradili novo.

Koča bo v letošnji sezoni od 4. junija dalje stalno odprta, do takrat pa jo lahko obiščete ob sobotah, nedeljah in praznikih. V gostinskem prostoru nudi 20 sedišč, pred kočo pa je več klopi in miz, primernih tudi za večje skupine obiskovalcev. Za prenočevanje je na voljo 24 ležišč v skupnem prostoru.

V zavetju Krna

Od koče je zelo lep razgled. Na vzhodni strani se razprostirata planini Kuhinja in Leskovica, nad slednjo se dvigajo Maselnik, Rdeči rob in Veliki Stador, desno pa vidimo planino Sleme in Visoč vrh (Čelo). Na jugovzhodni strani je v bližini vasica Krn s cerkvico na hribčku, za njo pa vidimo hribovje proti Tolminu z Mrzlim vrhom, Šentviško in Šebreljsko planoto ter Trnovski gozd in Banjšice. Na južni strani se pogled ustavi na bližnjem slemenu Kolovrata na desnem bregu Soče z najvišjim vrhom Kukom, prevalu Livek ter vzhodnem grebenu in vrhu Matajurja. Razgled proti zahodu zapirajo bližnji vrhovi Pleče, Planica in Kožljak, ki se dvigajo nad planinama Kuhinja in Zaslap. Na severni strani so nad planinami strma in gola južna pobočja Krna s planinskim zavetiščem pod vrhom ter ostenja Batognice in Peskov.

Značke: Postojanke, Kulinarika
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ