Koča pod Bogatinom

Koča pod Bogatinom
08.07.2016 AVTOR: Matej Luzar
Pohajkovanje po gorah nad Bohinjem je prijetno tudi zaradi velikega števila planinskih postojank. Na planini Na Kraju se lahko ustavimo v Koči pod Bogatinom.

Koča pod Bogatinom (1513 m)

Lokacija: Julijske Alpe

GPS podatki postojanke: 46,28775°N / 13,76333°E

Obratovalni čas
Koča je odprta v času novoletnih praznikov in od sredine junija do konca septembra. 

Kontaktni podatki
Telefon: 04 828 03 05, 040 645 865
E-mail: pd-srvas@siol.net

Izhodišča za dostop: Ukanc, Lepena

Ture v bližini: Dom na Komni (15 min), Bogatin (1.45 h), Lanževica (2 h), Mahavšček (2.15 h), Planinski dom pri Krnskih jezerih (2.15 h), Koča pri Triglavskih jezerih (2.30 h), Dom dr. Klementa Juga v Lepeni (4 h), Koča na planini Razor (5 h), Planinska koča Merjasec na Voglu (5 h)

Koča stoji v prostrani kotlini s planino Na Kraju, ki ima osrednjo lego na prehodu s Spodnje na Lepo Komno. Kočo je zgradila bohinjska podružnica Slovenskega planinskega društva na temeljih nekdanje avstrijske vojaške bolnišnice, v kateri so zdravili vojake, ranjene v bojih prve svetovne vojne na Krnu. Kočo so odprli 7. avgusta 1932. Na griču zraven koče je iz naravnih kamnitih blokov zgrajena piramida v spomin na umrle vojake, ki so tu pokopani. Po osvoboditvi je kočo prevzelo Planinsko društvo Bohinj-Srednja vas, ki jo je obnovilo in odprlo v začetku marca 1947. Leta 1951 so napeljali elektriko, leta 1959 pa so kočo obnovili in povečali njene zmogljivosti. Pozneje so kočo večkrat obnavljali.

Koča je odprta v času novoletnih praznikov in od sredine junija do konca septembra. V gostinskem prostoru zagotavlja 45 sedežev, v 11 sobah pa 42 postelj. Na skupnih ležiščih lahko prenoči do 14 oseb.

Razgledni afmiteater

Planota Komne je kot v amfiteatru obkrožena z visokimi gorami, kar zagotavlja čudovit razgled na gore okrog planote. Na vzhodni strani vidimo na robu planote Dom na Komni, na jugu pa planoto objemajo Spodnje Bohinjske gore. Lepo so vidni vrhovi Podrte gore, Tolminskega Kuka, Mahavščka (Velikega Bogatina) in Bogatina. Na zahodni strani je severno od Bogatina preval Vratca (Bogatinsko sedlo), pred njim dolina Gracija, nad njo pa Srednji vrh iz masiva Lanževica. Pogled na severno stran zakriva bližnji rob nad planino Na Kraju, prek katerega gre pot v dolino Triglavskih jezer.

Značke: Postojanke, Kulinarika
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ