Koče v visokogorju zapirajo svoja vrata! Preverite, katere koče so še odprte

Koče v visokogorju zapirajo svoja vrata! Preverite, katere koče so še odprte
08.10.2018 AVTOR: M.V., FOTO: Maja Vojska

V viskogorju do nove sezone malica le iz nahrbtnikov, preostale koče pa po večini zapirajo vrata med delavniki. 

Na žalost vsako leto jeseni, zapiranje višje ležečih koč pomeni konec glavne pohodniške sezone.

A brez skrbi, nekatere koče, so vsaj ob vikendih, odprte preko celotnega leta. Njihovo razporožljivost lahko preverite tudi v naši reviji NaProstem+ Koče >>>

Julijske Alpe


Visokogorje Julijskih Alp je praktično zaprto. Z izjemo oskrbniške ekipe 

Vodnikovega doma na Velem polju,

ki vas pričakuje še vse do 15. oktobra, boste v visokogorju Julijskih Alp ostali pred zaprtimi vrati. Na 

Kredarici

 vas sicer zasilno oskrbijo meteorologi (postelja in odeje v neogrevani sobi).   V najvišjem slovenskem gorstvu tako lahko prenočite le še v zimskih sobah 

Staničevega doma

Zasavske koče na Prehodavcih

, koče pri 

Triglavskih

 in 

Krnskih jezerih

, na planini 

Pri Jezeru

pod vrhom Krna

 in na 

Kriških podih

.  Kot vedno so na voljo tudi bivaki.   Kljub bližajoči se zimi vas bodo prav vsak dan pogostili na 

Komni

Lipanci

 v 

Tamarju

 in na 

Vršiču

. Če se boste na planinski izlet ali turo odpravili ob koncih tedna, bodo vašega obiska veseli na 

Planini za Liscem pod Črno prstjo

, na 

Vogarju

Ratitovcu

, pod Vršičem (

Mihov dom

 in 

Koča na Gozdu

) ter na 

Petrovem Brdu

.



KaravankeDom PristavaValvasorjev dom, koča na Ljubelju in Poštarski dom pod Plešivcem nudijo, z nekaterimi izjemami ob ponedeljkih in torkih, vsakodnevno zatočišče svojim obiskovalcem. Priljubljene postojanke na PeciUršlji gori, na Naravskih ledinah, pri izviru Završnice ter na RoblekuKofcah in Zelenici oskrbniki odklenejo ob koncih tedna ter praznikih.

Kamniško-Savinjske AlpeMed Kamniškimi in Savinjskimi gorami je stanje na področju koč podobno kot v ostalih slovenskih Alpah. Edino na Mali planini in na Golteh vas bodo celo zimo stregli prav sleherni dan. Nad Jezerskim že samuje Kranjska koča na Ledinah. Na Kokrskem sedluKlemenči jami na Grohotu bodo koče odprte le še nekaj vikendov, nakar bodo vse utonile v zimsko spanje. Na Kamniškem sedlu bo koča prav kmalu prešla na zimski delovni čas, ko bo odprta med lepimi konci tedna, podobno bodo odprte tudi koče na OkrešeljuLoki pod Raduho, na Menini planiniSmrekovcuDobrčiKriški goriKališčupod Storžičem, v Kamniški Bistriciter v primeru ugodnih lavinskih razmer pod Hudičevim borštom.   Zatočišče pa lahko najdete v nekaterih zimskih sobah in bivakih. Z ležišči in odejami opremljene zimske sobo boste našli na Kokrskem in Kamniškem sedlu, pa na Okrešlju, Korošici, Ledinah in pri Češki koči. Poleg naštetega pa je počitek možen tudi v bivakih pod Grintovcem in pod Skuto.



Pohorje, predalpski svet in ostali predeli SlovenijeNa Pohorju, v  predalpskem svetu in ostalih predelih Slovenije v obratovanju koč ni večjih sprememb. Večina jih obratuje ob koncih tedna ter praznikih, nekaj pa je tudi takih, ki so odprte vsak dan.   Napisanemu navkljub pa priporočamo, da se pred načrtovanim prenočevanjem oz. obisku z večjo skupino predhodno najavite. Oskrbniki bodo tako lahko pravočasno poskrbeli za ogrevane sobe ter za zadostne količine dobrot.

Opozorilo še toliko bolj velja v primeru slabšega vremena - marsikatera koča je lahko v takem primeru zaprta, še posebej, če slabo vreme in globok sneg onemogočata normalen in varen dostop do koče.   Nekatere koče pa oskrbniki zaprejo tudi v primeru povečane nevarnosti snežnih plazov, saj bi bil dostop oskrbnika in obiskovalcev do koče lahko smrtno nevaren.
Značke: Pohodništvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ