Korak za korakom, življenje na mojih potovanjih

Korak za korakom, življenje na mojih potovanjih
19.12.2021 AVTOR: Marko Roblek

Simon Reeve je videti kot tisti simpatični znanec iz soseščine, ki vam pošlje razglednico z dopusta v Burmi ali vam prinese šamanski spominek s potovanja po Peruju.

A ta razkuštrani televizijski voditelj deškega obraza ni le že desetletje eden najbolj znanih svetovnih popotnikov, pač pa tudi izjemno iskren in prepričljiv pisec. V dih jemajoči avtobiografiji razkriva tudi svojo življenjsko zgodbo, ki je mestoma še bolj presenetljiva in razburljiva kot njegova raziskovanja najnevarnejših dežel našega sveta.

Če ste v zadnjih desetih letih pogledali kakega od BBC-jevih popotniških dokumentarcev, ste neobhodno naleteli tudi na Simona Reevea. Proslavil se je s serijami, kot so Rakov povratnik, Spoznajmo Stane in Ekvator, v zadnjih dveh letih pa sta odmevali njegovi Rusija in Burma. Prav osvežujoče je med vsemi suhoparnimi oddajami gledati nekoga, ki tako strastno raziskuje, hkrati pa poglobljeno razlaga, da tudi gledalca zasrbijo podplati. Reeve je poosebljenje večnega radovedneža, ki ga namesto slikovitih fasad in turističnih znamenitosti zanimajo predvsem ljudje in iskren pogled na krajino, kjer bivajo, ali, kot sam pravi, »ogromen svet sedmih milijard zgodb in čudovitih skritih krajev, ki jih je preprosto treba videti.«

Z roba obupa v svet visoke politike

Na prvi pogled se zdi, da mladenič z uspešno kariero, družino in hišo v predmestju Londona od nekdaj živi začrtano življenje angleškega malomeščana. A ta predstava še zdaleč ne drži; tako kot Revee verjame v koncept »svetlobe in sence« in ga takega tudi dosledno prikazuje v svojih oddajah, je tudi njegovo življenje razburkan niz dogodkov, ki so preizkušali in oblikovali njegov značaj in voljo do življenja. Tega se zave tudi bralec njegove knjige, ko prebira iskren in neposreden tok misli, ki ga vodi od mladostniškega delinkventa, ki je popival, uničeval javno lastnino in spal v ukradenih avtomobilih, mimo njegovih hudih sporov z avtokratskim očetom in neuspešnih terapij proti depresiji do iskanja smisla življenja, ko je pri 17 letih pustil šolo. »Bil sem brez izobrazbe, brez službe, brez dekleta in brez obetov. Poigraval sem se z mislijo, da skočim pod metro in preprosto zaključim vse skupaj.« Iz depresije in roba obupa ga je rešila služba kurirja pri časopisu Sunday Times in misel svetovalke na zavodu za zaposlovanje, ki mu je svetovala, naj se težav in ovir loteva zlagoma, korak za korakom. To je postal njegov moto, rdeča nit njegove neusahljive želje po raziskovanju in volje do življenja.

Nakup v spletni trgovini >>> KORAK ZA KORAKOM


Splet sreče in naključij, kot večkrat sam priobči, ga je pripeljal v redakcijo Sunday Timesa, kjer se je ob delu izučil žurnalizma in odkrivanja zgodb, ki jih je vedno raziskoval bolj zagrizeno kot drugi. Njegove prve knjige Novi šakali o Al Kaidi nihče ni hotel brati, po napadih na njujorška dvojčka leta 2001 pa je postala takojšnja uspešnica. Reeve je postal eden glavnih strokovnjakov za islamski terorizem, vržen v svet visoke politike, televizije in estrade. Če te na kavo vabijo taki kalibri, kot je nekdanji predsednik ZDA George Bush, ali zvezdniki, kot je Kevin Spacey, to ne ostane neopaženo. Če imaš še šarm, karizmo in svetovljanski uvid v stvari, je klic z BBC-ja samo še vprašanje časa. Vse drugo je zgodovina.

Simon Reeve je v 15 letih obiskal najmanj 120 držav sveta, tudi mnogo odročnih in nevarnih krajev, ki so bili širšemu občinstvu popolna neznanka. Njegov običajni delavnik sestavljajo dogodivščine, kot so izmikanje kroglam na vojnih območjih za Kavkazom, lovljenje rib s predsednikom Moldavije, štetje dni v najnevarnejšem zaporu v Hondurasu ali spogledovanje s sestradanim levom v afriški savani, medtem ko se odziva na nezaustavljivi klic narave.


Mož, ki hodi proti nevarnosti

Simon Reeve je v 15 letih obiskal najmanj 120 držav sveta, tudi mnogo odročnih in nevarnih krajev, ki so bili širšemu občinstvu popolna neznanka. Njegov običajni delavnik sestavljajo dogodivščine, kot so izmikanje kroglam na vojnih območjih za Kavkazom, lovljenje rib s predsednikom Moldavije, štetje dni v najnevarnejšem zaporu v Hondurasu ali spogledovanje s sestradanim levom v afriški savani, medtem ko se odziva na nezaustavljivi klic narave. Veste, kakšen je občutek, ko začnete neustavljivo bruhati s telesno temperaturo 40 stopinj Celzija samo dan potem, ko ste se v odročni hotel v Gabonu vrnili s področja, kjer razsaja ebola? Da ne razkrijem preveč, naj samo namignem, da tudi diagnoza malarija včasih lahko pomeni neznansko odrešitev.

Nakup v spletni trgovini >>> KORAK ZA KORAKOM


Udarne zgodbe, ena bolj neverjetna od druge, vas bodo vrgle na zadnjo plat. Knjiga vas bo posrkala, ko se boste z avtorjem prevažali po razbitih cestah »Stanov«, se tihotapili čez meje med Tadžikistanom in Uzbekistanom in spali v sobah, kjer od umazanije poginejo še podgane. Na svetu je vsaj ducat mednarodno nepriznanih držav in Reeve je obiskal prav vsako od njih: od Somalilanda do Pridnjeprske republike, od Gorskega Karabaha do Tajvana. Vsaj dvanajstkrat je bil v življenjski nevarnosti: med drugim je gledal v puškine cevi v Somaliji, hijenam v zobe v Kalahariju in v nože samomorilskih teroristov v domači Angliji. Ko drugi kriče bežijo proč od front in nevarnosti, je Simon Reeve prvi, ki hodi v nasprotno smer iščoč smisel, zgodbe ljudi in širšo sliko ustroja sveta, ki se slej ko prej dotika vseh nas.

Ne zgolj eksotična popotovanja in nore prigode, Korak za korakom vas ne bo spustila tudi zaradi živahnega, prvoosebnega in iskrenega sloga pisanja, ki avtorja prvič tudi osebno predstavi in razgali. Še več, kljub vsem neprilikam, ki jih je doživel, verjame – in to gledalcem in bralcem želi dopovedati – da je svet varnejši kraj, kot si morda mislimo in da so ljudje, kljub premnogim stranpotem, v svojem bistvu dobri in pripravljen pomagati. Knjiga, ki bo navdušila vse popotnike, še bolj pa tiste radovedneže, ki bi to še radi postali.


Značke: Literatura
Ključne besede:
Knjiga
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ