Kranjska koča na Ledinah

Kranjska koča na Ledinah
04.09.2018 AVTOR: M.V., FOTO: David Radešček

Koča je postavljena v zatrepu doline Ravenska Kočna na nadmorski višini 1700 metrov in v bližini ledenika pod Skuto, ki velja za najbolj jugovzhodno ležeč ledenik v Alpah.

Neposredno nad kočo gospodari mogočno severno ostenje Dolgega Hrbta, Štruce in Skute, ki ponuja številne izzive tudi za najbolj zahtevne alpiniste. V bližini se nahajata lahko dostopna razgledna vrhova Ledinski vrh in Velika Baba. Na slednjo je možen tudi neposreden, zelo zahteven dostop ob številnih jeklenicah in klinih, ki je primeren le za najbolj izkušene planince.

V 70. in 80. letih prejšnjega stoletja je koča privabljala tako planince kot tudi smučarje. Slednji so imeli ob podpori 600-metrske vlečnice, občasno pa tudi teptalca snega, ki so ga z vojaškim helikopterjem pripeljali s Krvavca, na ledeniku pod Skuto idealne pogoje za smučanje tudi v poletnem času.

Najlažji dostop na Ledine predstavlja Lovska pot, ki je bila v letih 2012 in 2013 temeljito prenovljena. Kljub temu, da velja za zahtevno pot, je hoja po njej s primerno opremo pravi užitek, saj nas vodi po številnih urejenih stopnicah, lestvah, jeklenicah in klinih.

Koča ponuja tudi zimsko sobo

Stalno je odprta med 15. junijem in 15. septembrom. Ob ugodnih vremenskih pogojih je ob koncih tedna lahko odprta tudi pred in po tem obdobju.

Koča v glavnem jedilnem prostoru ponuja 50 sedežev z dodatnimi sedišči v okolici doma. Poleg tipične planinske hrane je na jedilniku vedno tudi kakšna kulinarična posebnost. Dostopna sta tudi lokalna hrana in pijača. V šestih sobah je na voljo 45 ležišč, urejena pa je tudi zimska soba z dvema ležiščema ter dodatnim ležiščem. V zimski sobi ni ogrevanja.

Razgledi s terase pred domom so lepi in raznoliki, najlepši ob jutranjem in večernem mirnem in raznobarvnem ozračju. Ob tem lahko vse dni preko poletja opazujemo tudi vragolije alpinistov v bližnjih stenah.

Kočo oskrbujeta mlada oskrbnika Miha Zupančič in Monika Koselj. Tako sta mladostna energija in planinsko gostoljubje zagotovljena.

Lepo opremljena in urejena Lovska pot omogoča obisk tudi dobro opremljenim in izkušenim družinam.



Značke: Postojanke
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ