Letošnja planinska sezona ena najboljših v zadnjem desetletju

Letošnja planinska sezona ena najboljših v zadnjem desetletju
03.11.2019 AVTOR: M.V.

Letošnja planinska sezona je bila po ocenah Planinske zveze Slovenije ena boljših v zadnjem desetletju, kar pripisujejo tudi lepemu vremenu.

Splošno povečevanje števila tujih obiskovalcev v Sloveniji se odraža v večjem obisku planinskih koč, žal pa tudi v številu intervencij gorske reševalne službe, ki je opravila rekordno število intervencij.

"Poletna sezona v planinskih kočah je bila ena boljših v zadnjih desetih letih, čemur sta botrovala tako obisku gora naklonjeno vreme kot porast števila tujih obiskovalcev v Sloveniji. Vreme je bilo sicer julija in septembra nekoliko spremenljivo, večinoma pa stabilno in primerno za obisk visokogorja in sredogorja," je letošnjo sezono v sporočilu za javnost ocenil strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije Dušan Prašnikar.

"Najbolj se to kaže v obdobjih slabšega vremena, ko tujci vseeno pridejo do planinskih koč, njihov delež je izjemno visok tudi na začetku poletne sezone, ko so Slovenci praviloma na morju. Nekatere koče v visokogorju beležijo tudi več kot 70 odstotkov tujih gostov, v povprečju pa tujci dosegajo že polovico vseh prenočitev v planinskih kočah v Sloveniji," je dodal.

Porast tujih gostov je opazen tudi v sredogorskih kočah, povečuje pa se tudi število tujih gostov, ki hodijo po Slovenski planinski poti. Prav zato je vodnik Slovenska planinska pot poleti izšel tudi v angleščini.

Rekordi tudi v osrednjem delu Julijskih Alp

Letošnja sezona je bila zelo dobra v visokogorju, v osrednjem delu Julijskih Alp so imele nekatere koče rekorden obisk. V sredogorju in nižje ležečih planinskih kočah je obisk na splošno dober, ponekod nadpovprečen, so na spletni strani ocenili na planinski zvezi. Slovenijo prepreda mreža več kot deset tisoč kilometrov planinskih poti, ki pripeljejo do 178 planinskih koč, zavetišč in bivakov s 7.400 ležišči in več kot deset tisoč sedišči. Po podatkih planinske zveze jih je letos obiskalo več kot 1,7 milijona obiskovalcev.

Značke: Pohodništvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ