Masha Gordon z novim Explorers Grand Slam rekordom

Masha Gordon z novim Explorers Grand Slam rekordom
11.07.2016 AVTOR: Matej Luzar
Londončanka Masha Gordon je v manj kot osmih mesecih osvojila najvišje vrhove vseh sedmih kontinentov ter Severni in Južni tečaj. Pri tem je najbolj zanimivo, da v osnovni šoli ni uspela opraviti športne vzgoje, plezati pa je začela šele pred sedmimi leti

Izziv Explorers Grand Slam predstavlja enega od mejnikov za številne avanturiste, saj opraviti z najvišjimi vrhovi vseh sedmih celin, hkrati pa osvojiti še Severni in Južni tečaj, vsekakor ni mačji kašelj. Nemalo je takšnih, ki ob tem lovijo še hitrostni rekord, doslej pa se ni našla še nobena ženska, ki bi ji hitrostni rekord uspelo izboljšati tako rekoč na podlagi izkušenj iz ljubiteljskega alpinizma. Masha Gordon, 42-letna mati dveh otrok, je izziv opravila v sedmih mesecih in 19 dneh, kar je za več kot tri mesece hitreje od nosilke dosedanjega rekorda. Še dodaten dosežek pa je dejstvo, da so se doslej poleg nje našli le še trije ljudje, ki so izziv opravili v manj kot letu dni.

Če ne moreš teči, podiraj hitrostne rekorde v alpinizmu

Gordonova je bila v mladosti popolno nasprotje športnega talenta, saj ni obvladovala žoge, gimnastike, teka oziroma sploh česar koli. Zaradi tega ni opravila športne vzgoje in je imela velike težave pri napredovanju v šoli. Do 31. leta starosti sploh ni mogla preteči petih kilometrov. Ko je rodila drugega otroka, pa je nekaj časa preživela v Alpah in prijatelj ji je pred odhodom dejal, naj, če bo že tam, poskusi pohodništvo in plezanje.

Sprva je idejo preprosto ignorirala, saj ni pričakovala, da bi lahko uspešno izvedla takšno aktivnost. Ko pa je poskusila, je hitro ugotovila, da gre za drugačno gibanje od tistega, ki so ji ga vsiljevali v šoli, in da nima strahu pred višino oziroma vrtoglavice. Z obiskovanjem gora je nadaljevala in to jemala kot skrb za zdravje, ko pa je v službi napredovala do te mere, da ji je pripadlo precej več dopusta in prostega časa, je prišla na idejo, da bi poskusila z resnim alpinizmom.

Od Kilimanjara do rekorda

Najprej se je odpravila na Kilimanjaro, da bi dobila občutek zadrževanja v območju redkega zraka. Ugotovila je, da ima naravno sposobnost nadpovprečno hitrega prilagajanja na višino. Nato se je priključila odpravi na Aconcaguo, najvišjo goro Južne Amerike, in bila edina iz ekipe, ki je stala na vrhu. Med povratkom je izvedela za Explorers Grand Slam in si dejala, da bi bilo preprosto izjemno, če bi ji podvig uspel kot osebi, ki je bila pri športni vzgoji vedno najslabša (o hitrostnem rekordu takrat ni niti razmišljala). V naslednjih mesecih je preslišala vse dvome, očitke in kritike ter se najprej lotila Vinsona, nato pa še Južnega tečaja, Puncak Jayje, Elbrusa, Severnega tečaja, Everesta in Denalija. Na slednjem je stala 11. junija.

Po doseženem rekordu je prepoznavnost unovčila za ustanovitev in financiranje organizacije, ki pomaga dekletom med 12. in 16. letom starosti s težavami pri doseganju standardov telesnih sposobnosti. Ugotovili so, da je v Veliki Britaniji takšnih kar 40 odstotkov. Odločila pa se je tudi za nadaljevanje rekordnih dosežkov, med katerimi je na vrhu seznama načrtov prvenstveni vzpon v Nepalu.

Značke: Alpinizem, Aktivnosti
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ