Med izstopajočimi vzponi za zlati cepin 2019 tudi slovenska

Med izstopajočimi vzponi za zlati cepin 2019 tudi slovenska
23.07.2019 AVTOR: M.V., FOTO: Tom Livingstone

V pričakovanju podelitve zlatih cepinov, najprestiženjših alpinističnih nagrad, ki bo med 19. in 22. septembrom na Poljskem, so organizatorji predstavili 58 izstopajočih vzponov v lanskem letu.


Med njimi sta tudi vzpona, pri katerih so sodelovali slovenski alpinisti Aleš Česen, Luka Stražar in Luka Lindič. Zlati cepin za življenjsko delo bo letos prejel Krzystof Wielicki.
Seznam izstopajočih, izvirnih vzponov, opravljenih v letu 2018 v alpskem slogu in brez uporabe vrtalne opreme, je pripravila Lindsay Griffin, odgovorna urednica American Alpine Journala, s pomočjo Dougalda MacDonalda, urednika American Alpine Journala, in Rodolpheja Popierja, ki ureja bazo podatkov Himalayan Database.

Že drugič zapored bodo zlate cepine podelili na gorniškem festivalu v Ladeku na Poljskem, med 19. in 22. septembrom 2019. Mednarodno žirijo, ki bo izmed izstopajočih vzponov izbrala peščico in jih nagradila z zlatim cepinom za alpinistične dosežke, sestavljajo Sandy Allan, Kazu Amano, Valeri Babanov, Jordi Corominas, Fred Degoulet, Ines Papert in Andrej Štremfelj, ki je lani kot prvi Slovenec prejel zlati cepin za življenjsko delo in tako postal edini Zemljan s tem prestižnim priznanjem tako za življenjske dosežke kot za vrhunski vzpon. Letošnji prejemnik zlatega cepina za življenjske dosežke bo poljski alpinist Krzystof Wielicki, znan po svojih zimskih, prvenstvenih in solo vzponih na osemtisočake.

Letošnji prejemnik zlatega cepina za življenjske dosežke bo poljski alpinist Krzystof Wielicki

Med 58 izstopajočimi vzponi leta 2018 sta tudi vzpona slovenskih alpinistov, in sicer drugi vzpon na Latok I in prvi s severne strani, ki so ga opravili Aleš Česen, Luka Stražar in Tom Livingstone, ter prvo zimsko prečenje Watzmanna v Alpah v enem dnevu naveze Luka Lindič-Ines Papert.

Zgodovino zlatega cepina so vidno zaznamovali slovenski alpinisti, ki so bili v 26 letih podeljevanja najvišjega alpinističnega priznanja nagrajeni kar osemkrat.

Prvi podeljeni zlati cepin sta leta 1992 za prvenstveni vzpon po južnem stebru Kangčendzenge (8476 m) prejela Marko Prezelj in Andrej Štremfelj, ki je leta 2018 tudi prvi slovenski prejemnik zlatega cepina za življenjsko delo v alpinizmu.

Leta 1997 sta ga prejela Tomaž Humar in Vanja Furlan za novo smer v severozahodni steni Ama Dablama (6812 m) v Nepalu.

Leta 2007 je nagrado zlati cepin že drugič prejel Marko Prezelj, skupaj z Borisom Lorenčičem za preplezano novo smer v stebru Čomolharija (7326 m); istega leta je zlati cepin po mnenju občinstva prejel še Pavle Kozjek za prvenstveni solo vzpon na Čo Oju (8201 m) in objavo fotografije poboja tibetanskih beguncev na prelazu Nangpa La.

Leta 2012 sta zlati cepin za smer Sanjači zlatih jam v K7 West (6858 m) v Pakistanu prejela Luka Stražar in Nejc Marčič, leta 2015 za prvenstveni vzpon v severni steni Hagshuja (6657 m) v indijski Himalaji Aleš Česen, Luka Lindič in Marko Prezelj ter leta 2016 za prvenstveno smer na Cerro Kishtwar (6173 m) v Indiji Urban Novak in Marko Prezelj, skupaj z Američanom Haydenom Kennedyjem in Francozom Manujem Pellissierjem.

Značke: Alpinizem
Ključne besede:
zlati cepin
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ